A rétes bécsi találmány?Rétes-show a kastélyban

2007. szeptember 13., csütörtök, Család

Nem elég, hogy a gulyásnak ,,múzeumot" csináltak Bécsben, még a rétessel is saját országimázsukat építgetik.

Pedig a rétest nagyon sokan (és nem is teljesen alaptalanul) tartják ,,echte" magyar süteménynek. Ősét vélhetően (sok mással együtt) a törökök hozták Magyarországra a 16. században.

A Balkánon, Törökországban és az arab országokban mai napig közkedvelt baklava lehetett az elődje. A mai formájában ismert, feltekert, töltött rétes a 18—19. század fordulóján alakult ki, s lett népszerű a későbbi Osztrák—Magyar Monarchia országaiban. Elsősorban Ausztriában, Csehországban és természetesen Magyarországon.

Úgy tűnik, az apfelstrudel, azaz az almás rétes még ma is az osztrákok egyes számú kedvence. Meglehet, a bécsi szeletnél is jobban kedvelik, mert nemigen akad olyan étterem, amelyiknek hiányozna az étlapjáról. (A túrós rétes előfordulási gyakorisága ennek már csak körülbelül a fele.)

Az almás rétest az országimázs-építés során is bevetették: az UNESCO kulturális világörökségeinek listáján szereplő bécsi Schönbrunn kastély (a Habsburgok egykori ,,vadászlaka") pékségében-cukrászatában látogatási idő alatt óránként tartanak réteskészítési bemutatót. A show-t azok láthatják (és még kóstolót is kapnak), akik kifizetik a három és fél eurós beugrót, vagy a kastély összes látványosságának megtekintésére feljogosító, úgynevezett Schönbrunn Pass Gold (36 euró) birtokosai.

A ,,műsor" körülbelül húszperces. Ennyi idő kell az ifjú, de igen rutinos leányzónak ahhoz, hogy német és angol nyelven elmagyarázza, miként készül a rétes tésztája és a bele való almás töltelék, majd kinyújtson egy adag rétestésztát, megtöltse, és szakszerűen összegöngyölje. Különösen látványos, amikor az ifjú hölgy kézfejével, alkarjával, talán még a könyökével is nyújtja a tésztát, és egy pillanatra — akár a pizzaszakácsok — meg is pördíti. Amikor a tészta egy picit kiszakad, a publikum úgy hördül fel, mintha egy kötéltáncos zuhanna le a cirkusz magaslatából. A végén persze minden összeáll, s a rétesrúd mehet a sütőbe.

Vétek György (hvg.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2007-09-13: Család - x:

Chanel-láncok, óriási medálok, hegyikristály-gyűrűk (Divat)

Soha nem volt ilyen színes és feltűnő a kiegészítők divatja, mint az idén. Kontrasztok, végletek, szexi, kihívó részletek fogják meg a szemet ― a ,,végzet asszonya" stílus a domináns, még akkor is, ha viselője farmeres, kordbársony blézeres, szende lánykának álcázza magát.
2007-09-13: Sport - x:

A baj nem jár magában (Kézilabda)

Kedden reggel nyolc óra után pár perccel Lechner Ferenc edző telefonon azzal a hírrel lepett meg, hogy menesztették edzői tisztségéből...