Mi, hol, mikor?

2010. június 2., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház a Laura Sintija Cernauskaite Lucia patinează című előadását ma 19 órától játssza a nagyteremben. Rendező: Radu Afrim. Ez az utolsó előadás, mielőtt a színház ezzel a darabbal részt vesz a Várnai Nyári Színházfesztiválon.

* A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely a Részletek a bolyongás meséiből című előadását csütörtökön 19.30 órától a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében játssza. Rendező: Fazakas Misi. Helyet előjegyeztetni a városi közönségszervező irodában lehet.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 13 órától a Nagy Mózes Líceum tanulói bemutatják Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című előadásukat. Rendezte: Józsa Irén és Tamás Annamária tanárnő, közreműködött Csáki Csilla színházi rendező.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban csütörtökön 18 órakor Murádin Jenő kolozsvári művészettörténész megnyitja a Mágori Varga Béla (1897—1998) festőművész és kortársai című festészeti és grafikai emlékkiállítást. Köszöntőt mond Vargha Mihály múzeumigazgató. A művésszel kapcsolatos személyes élményeiről beszél Patkó András műgyűjtő (Budapest). Ezt követően Szücs György művészettörténész bemutatja Murádin Jenő Mágori Varga Béla emlékezete című, most megjelent könyvét.

Angoltábor

A sepsiszentgyörgyi English Speaking Club Egyesület tábort szervez Uzonkafürdőn: július 5—10-ig V—VI. osztályosoknak, július 12—17. között VII—VIII. osztályosoknak. Egész napos program angol anyanyelvű tanárok részvételével. Iratkozni június 15-ig lehet, telefon: 0727 359 064, e-mail: bakosmaresz@yahoo.com.

Orvhalászat

A csendőrség és a megyei vadász-horgász egyesület közös akciójaként a múlt héten Kökös területén orvhalászaton érték S. N.-t (30) és T. G.-t (34), akik több, 7 és 31 méter közötti hosszúságú hálóval halásztak a patakban. Tetten érésükig öt kiló halat és egy kb. 1,20 kg-os pézsmapockot fogtak. A zsákmányt átadták az egyesületnek, a hálókat elkobozták, az ügyészség folytatja az eljárást ― tájékoztatott a csendőrség.

Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió ma 12.15 órakor kezdődő, Miben segíthetünk? című műsorának témája a környezetvédelmi világnap. A műsorvezető Agyagási Levente meghívottja dr. Hajdú Zoltán, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ ügyvezető igazgatója és Sebestyén Kinga, a székelyudvarhelyi TRE-F Egyesület munkatársa, a Zöldiskola-program egyik kezdeményezője. A műsorba a hallgatók is bekapcsolódhatnak a 0265 307 777-es vagy a 0365 424 433-as telefonon, illetve a 0755 044 519-es SMS-számon. Az érintettek kérdéseiket feltehetik a mibensegithetunk@radiomures.ro e-mail címen.

Kékfény

Vasárnap fél órával éjfél előtt a nagyajtai rendőrök leintettek egy Apáca felől közeledő járművet. A vezető nem állt meg, ezért üldözőbe vették a 131-es megyei úton. Rövidesen a vezető a mezőn elhagyta a kocsit, és elszaladt. Mint kiderült, D. Cosmin (21) apácai lakosnak, nincs jogosítványa, és a kocsi sincs bejegyezve a forgalomba.

Közlekedés

Hétfőn a kézdivásárhelyi rendőrök tetten érték B. Maria (61) helybeli lakost, amint az egyik élelmiszerboltból éppen egy csomag és egy üveg kávét próbált elemelni. A 31 lej értékű áruért lopással vádolják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Mozivarázs. Sepsiszentgyörgyön a Babeş—Bolyai Tudományegyetem Stadion utcai épületében ma 19 órától folytatódik dr. Nagy Attila egyetemi tanár előadás-sorozata. Téma: a zenés film (musical). A részvétel ingyenes.

Elhalasztott gyermeknap. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet június elsejére a Molnár Józsiás parkba meghirdetett gyermeknapi programja a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt. Ugyanezzel a programmal június 10-re hirdetik meg a rendezvényt.

Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünkben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Áramszünet. Kézdivásárhelyen csütörtökön 8.30—14 óráig a 39-es udvartérben, pénteken a Keresztes Máté utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-06-01: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Segélyszállító flottillát támadott meg Izrael
Izraeli kommandósok megostromoltak egy, a Gázai övezetbe segélyt szállító flottillát, s a támadásban legalább tíz ember meghalt. Izrael előre figyelmeztetett, hogy mindenáron, akár erő alkalmazásával is megakadályozza a hajók kikötését a gázai partoknál, és bejelentette, ha a flottilla nem szakítja meg útját, és nem fordul vissza, lefoglalja a hajókat, az aktivistákat Asdod kikötőjébe szállítja, majd kihallgatásuk után kitoloncolja őket. Törökország, ahonnan a hajók indultak, arra kérte Izraelt, hogy engedje át a palesztinbarát és török emberjogi szervezetek által gyűjtött, humanitárius segélyt szállító karavánt. Izrael álláspontja szerint a Hamász palesztin radikális mozgalom által irányított Gázai övezetben nincs ,,humanitárius válsághelyzet", ezért nem indokolt a nemzetközi segélyakció.
2010-06-02: Sport - :

Sport

Kosárlabda
A hét végen zajlott le Kézdivásárhelyen és Csernátonban az U14-es lány országos kosárlabda-bajnokság egyik elődöntője. A küzdelemsorozatot követően a Hartai Tamás irányította KSE két nyert és három elvesztett mérkőzéssel a negyedik — továbbjutó — helyen áll a csoport táblázatán, a második teremtornára pedig június 12—13. között Galacon kerül sor.