Sport

2010. június 2., szerda, Sport

Kosárlabda

A hét végen zajlott le Kézdivásárhelyen és Csernátonban az U14-es lány országos kosárlabda-bajnokság egyik elődöntője. A küzdelemsorozatot követően a Hartai Tamás irányította KSE két nyert és három elvesztett mérkőzéssel a negyedik — továbbjutó — helyen áll a csoport táblázatán, a második teremtornára pedig június 12—13. között Galacon kerül sor.

A hattagú csoportból az első négy együttes jut be az augusztus végén megrendezendő döntőre. A KSE eredményei: 54—55 a Bukaresti Olimpiával, 65—37 a Craiovai ISK-val, 32—72 a szászrégeni Al. Ceuşianu Gimnáziummal, 24—60 a Galaci Phoenixszel, 60—57 a Gyergyószentmiklósi ISK-val. A rangsor: 1. Galaci Phoenix 10 pont, 2. Al. Ceuşianu Gimnázium 9 pont, 3. Olimpia 8 pont, 4. KSE 7 pont, 5. Gyergyói ISK 6 pont, 6. Craiova 5 pont. A céhes városbeli alakulat játékosai: Lénárt Paula, Luka Zsuzsa, Debreczi Iringó, Kászoni Boglárka, Dezső Barbara, Lázár Tímea, Borsai Janka, Molnár Hanna, Andrea Bogăţeanu, Demeter Nóra, Crişan Anna.

Remekelő háromszékiek

A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör tagjai kitűnő eredménnyel fejezték be a hét végén tizenharmadik alkalommal megrendezett 13. Békéscsaba—Arad—Békéscsaba Nemzetközi Szupermaratont. A verseny össztávja 196,9 km volt, amelyből az első nap 103,8, a második nap 93,1 km-t kellett megtenniük a szaladóknak. A szupermaratonon több mint 400-an vettek részt — futók, biciklisek, görkorisok. Szentgyörgyöt és Háromszéket a futókör két férfi- és egy női váltója képviselte, s ahogyan már megszokhattuk tőlük, ismét remek eredményeket értek el. A Csutak Hunor Tamás, Rácz Levente Botond, Sárosi Ferenc, Csutak Tamás és Erőss Lehel alkotta Háromszék I. csapat 12:25:09 órás idővel teljesítette a közel 200 km-es távot, ez a nyílt versenyben a 2. helyre és a 175—200 éves korcsoportban az első helyre volt elegendő. Szintén ők kapták meg a legjobb romániai váltónak járó serleget is. A Háromszék II. (Pulugor József, Kovács Attila, Bihari Szilárd Attila, Mezei Lóránt és Imreh Zolán) openben 8., a 175 év alatti korcsoportban pedig a 3. lett. A Háromszéki Lányok nevet viselő váltó (Szabó Irén Rozália, Páll Erzsébet, Buzsi Andrea, Albert Zsuzsa és Florica Cristea) a nők mezőnyében a 4. helyet, a 200—250 évesek korosztályában az első helyet szerezte meg.

Szentgyörgyi Sportnapok

* A hét végi sportesemény teniszversenyének eredményei: 12 év: Marian Farcaş (Kolozsvár), Paul Gogonea (Brassó); 14 év: Cătălin Tamaş (Gyergyószentmiklós), Bogyó István (Sepsiszentgyörgy); felnőttek: Irina Adam (Brassó), Bogdan Ursu (Brassó); +45 év: Németh Csaba (Sepsi), Adrian Bîrsan (Brassó); +55 év: Mihály Gábor (Barót), Adrian Petrescu (Brassó), +60 év: Nicolae Petrescu (Brassó); +65 év: Ioan Paleş (Brassó); páros: Németh Csaba—Georgel Stan (Sepsi).

* A megyeszékhelyi Vinca Minor Egyesület szervezésében idén sem maradhatott el a barantabemutató. A baranta a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzatot jelent. Kialakulásában jelentős szerep jutott a Kárpát-medencei mozgásanyag mellett a feltételezett vándorlási területeken alkalmazott harci eljárásoknak, a hasonló életmódközösségeket felépítő népek harci és kiképzési kultúrájának is. A hét végi rendezvényre a Székelyföld számos pontjáról érkeztek csapatok: Udvarhelyszékről a Rózsahordozó Szent Erzsébet Baranta Csoport és a Baranta Szik Csoport, a Barcaságból a Kis Sándor Baranta Csoport. Továbbá jelen volt a Gábor Áron Baranta Szállás és a szentgyörgyi Lovasíjász Csapat. A közel negyven résztvevő számos műsorszámmal készült. Így a kíváncsiskodók betekintést nyerhettek a botvívás, bicskázás, övbirkózás rejtelmeibe, az ostoros gyakorlatok és a szablyavívás fortélyaiba. Pászka Lehel, a szentgyörgyi Lovasíjász Csapat vezetője és a Kassai Lovasiskola tagja egyéni bemutatóval is készült: a lovas bánásmód és a kassai lovasíjászat rejtelmeibe avatta be a nézőket. A rendezvényt a Communitas Alapítvány és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-06-02: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház a Laura Sintija Cernauskaite Lucia patinează című előadását ma 19 órától játssza a nagyteremben. Rendező: Radu Afrim. Ez az utolsó előadás, mielőtt a színház ezzel a darabbal részt vesz a Várnai Nyári Színházfesztiválon.
2010-06-02: Magazin - Csinta Samu:

Férfifej Münchenből (Újabb Gyárfás Jenő-kép került haza)

Újabb adománnyal gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteménye. Egy veszprémi hölgy, Beck Jenőné magánhagyatékának rendezésekor került elő Gyárfás Jenő Férfifej című tanulmányrajza, amelyet a rendezéssel megbízott Máté Éva, a veszprémi Zsidó Hitközség elöljárója a múzeumnak ajándékozott.