Jogszabály készül a tejautomaták üzemeltetéséreEllenőrzött ,,vastehenek”

2010. június 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Uzoni tejautomata: egy hónapja várja a vásárlókat

Rövidesen egységes szabályozás mellett lehet üzemeltetni a tejautomatákat. A „vastehenek" működését szabályozni készülő csomag rendelet formájában kerül majd a nyilvánosság elé, és egy eddig létező joghézagot igyekszik pótolni — tudtuk meg Sikó-Barabási Sándortól, a Kovászna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjétől.

Háromszéken eddig kilenc tejautomatát állítottak használatba, és az első fogyasztói kíváncsisághullám levonulása után napi 25—35 literes átlagfogyasztásnál állapodott meg a vásárlói kereslet. A „vastehenek" működtetésére azonban ma sincs egységes jogszabályi keret, a piaci termékeladásra vonatkozó általános szabályok érvényesek az üzemeltetőkre. A készülő csomag előírja, hogy a tejautomatán fel kell tüntetni a tej származási helyét, a fejés és feltöltés időpontját, valamint azt, hogy — friss tejről lévén szó — ajánlatos-kötelező a fogyasztás előtti forralás. A 40 literes tartálynak könnyen moshatónak és fertőtleníthetőnek kell lennie, és biztosítania kell 0—4 fokos hűtési lehetőséget. Ugyanakkor a tartályokban nem maradhat 24 órán túl a feltöltött tejmennyiség.

Sikó-Barabási Sándor elmondta: bár a nem megfelelő módon tárolt tej fogyasztása sem fenyeget súlyos fertőzésveszéllyel, roppant fontos odafigyelni a steril körülmények biztosítására. Ezért már eddig is rendszeresen ellenőrizték a tejautomatákat, s előfordult, hogy 600 lejes bírsággal sújtották az általános rendelkezéseket be nem tartókat.

A megyében üzemelő kilenc tejautomata közül ötöt Sepsiszentgyörgyön állítottak fel, ezek közül kettőt bérbeadóként Lajos Zsolt vállalkozó felügyel. Eredetileg ugyan közvetlen üzemeltetési szándékkal indította az üzletet, de miután csak a termelők jogosultak ilyen típusú értékesítésre, termelőknek ad bérbe berendezéseket. Szerinte is üdvözlendő a jogi szabályozás bevezetése, az előírások szigorát azonban esetenként túlzónak tartja. „Míg az uniós országok többségében megengedett, hogy 48 órán át maradhasson a berendezésben a tej, mi ebben a tekintetben is igyekszünk jóval szigorúbbak lenni az uniós átlagnál. Márpedig ez a gép képes lenne megfelelő hűtési és higiéniai körülmények között 48 órán át tárolni a tejet" — fogalmazta meg a vállalkozó legfőbb kifogását.

A többi jogszabályt indokoltnak és akár forgalomgerjesztőnek is tartja, hiszen növelhetik a vásárlói bizalmat. Azt állítja: bár az egyik automata forgalmas húsbolt előterében működik, a vásárlók alig veszik észre, milyen berendezés mellett haladnak el. „Úgy kell leszólítani őket, és közelebb invitálni, hogy megismerkedjenek a lehetőséggel" — vázolta a helyzetet. Az általa bérbe adott berendezés képernyőjén egyébként folyamatosan pörögnek a legfontosabbnak tartott információk. A „vastehenek" amúgy 2—2,5 lej közötti áron kínálják a frissen fejt tejet, de olyan is van, ahol az üzemelés utolsó órájában árkedvezménnyel lehet „kisajtolni" az utolsó cseppeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-06-02: Közélet - Sylvester Lajos:

Okos vadász nem iszik előre a medve bőrére (Vadgazdálkodás Háromszéken — Beszélgetés Sárkány Árpád mérnökkel, az Abies Hunting Vadásztató Iroda igazgatójával)

A Kormos vadászvilla a Dél-Hargitán
Beszélgetésünkre a vadgazdálkodási és a vadászterületek napjainkban esedékes gazdacseréi alkalmából került sor, előbb Erdővidéken, a Kormos vadászvillába összehívott vadgazdálkodási és vadászati tanácskozáson, utóbb a hazai legnagyobb vadásztatóiroda sepsiszentgyörgyi székhelyén.
2010-06-02: Pénz, piac, vállalkozás - :

A biomassza vonzóbb befektetés a szélnél (Megújuló energiák)

A KPMG Powering Ahead, 2010 című éves nemzetközi felméréséből kiderül, hogy a világ megújulóenergia-szektorában mely piacok számítanak a 2010—2011-es időszak legnépszerűbb befektetési célpontjainak vállalatfúziós és felvásárlási (M & A) lehetőségek szempontjából.