Megújuló energiákA biomassza vonzóbb befektetés a szélnél

2010. június 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A KPMG Powering Ahead, 2010 című éves nemzetközi felméréséből kiderül, hogy a világ megújulóenergia-szektorában mely piacok számítanak a 2010—2011-es időszak legnépszerűbb befektetési célpontjainak vállalatfúziós és felvásárlási (M & A) lehetőségek szempontjából.

A KPMG International felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államok, India és Kína az az ország, amely különösen vonzó befektetési célpontnak minősül a befektetők számára nyújtott állami ösztönző eszközei miatt. Ezzel szemben azon piacok, ahol az állami támogatások visszafogása közvetlenül negatívan érintette a vállalatok eredményeit — ilyen például a spanyol és a német napenergia-piac —, veszítettek népszerűségükből.

A megújuló energiára irányuló fúziós és felvásárlási tranzakciók száma 2010 első negyedévében 245 százalékkal növekedett 2009 ugyanezen időszakához ké­pest (2010 első negyedévében 150 tranzakció, 2009 első negyedévében 61 tranzakció történt), és 163 százalékos növekedés volt tapasztalható a létrejött tranzakciók értékét illetően. A pozitív tendenciák ellenére azonban a globális hitelezési válság nem hagyta érintetlenül a szektort.

A KPMG kutatása során megkérdezett szakemberek kétharmada arra számít, hogy az elkövetkező 18 hónapban a pénzügyi befektetők fogják irányítani a piac alakulását. A felmérés alapján megállapítható, hogy a megújulóenergia-piacon megváltozott a befektetői prioritás a biomassza javára, amelyet a nap- és szélenergia követ. Bár a szélenergia területén még mindig hatalmas a piaci aktivitás, a kutatás rávilágít arra, hogy a befektetők, különösen a nagy közműcégek, már a következő globális irányvonalat keresik, amely szerint a biomassza látszik átvenni a szél helyét.

Andy Cox, a KPMG egyesült királyságbeli szakértője úgy magyarázza ezt, hogy mivel a biomassza-erőművek más megújulókhoz képest sokkal nagyobb megtérülési potenciált hordoznak, egy sikeres projekt sokkal nagyobb méretgazdaságosságot tud elérni a szélerőműveknél, ráadásul a villamosenergia-termelés során keletkező hőenergia hasznosításából vagy értékesítéséből újabb anyagi előnyök származnak.

,,A befektetőknek jelentős kihívásokkal kell szembenézniük, ha biomasszába akarnak befektetni, különös tekintettel a hosszú távú tüzelőanyag-ellátásra és az árak alakulására, ezek a kihívások számos projekt esetén hátráltatják a rendelkezésre álló finanszírozási alapokhoz történő hozzájutást" — vélekedik a kutatási tapasztalatokat kommentáló Kiss Péter, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának globális és közép-kelet-európai vezetője. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-06-02: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Ellenőrzött ,,vastehenek” (Jogszabály készül a tejautomaták üzemeltetésére)

Uzoni tejautomata: egy hónapja várja a vásárlókat
Rövidesen egységes szabályozás mellett lehet üzemeltetni a tejautomatákat. A „vastehenek" működését szabályozni készülő csomag rendelet formájában kerül majd a nyilvánosság elé, és egy eddig létező joghézagot igyekszik pótolni — tudtuk meg Sikó-Barabási Sándortól, a Kovászna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjétől.
2010-06-02: Pénz, piac, vállalkozás - :

Maximált fizetések az állami cégvezetőknek

Az új magyar kormány arra készül, hogy az állami cégvezetők fizetését maximálja — közölte Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára (képünkön) az MTV A szólás szabadsága című műsorában.