Hírbörze

2010. június 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Feltörekvő India

A feldolgozóipar szárnyalása 7,4 százalékos gazdasági növekedéshez segítette Indiát a márciussal végződött pénzügyi évben. Az utolsó negyedévben 8,6 százalékos volt a növekedés, nyolc negyedév óta a legnagyobb. Ebben az időszakban 16,3 százalékkal emelkedett a feldolgozóipar teljesítménye. A rendkívüli növekedés magas inflációval párosul, nem utolsósorban a nagy belső kereslet miatt, amelyet a válság sem tudott számottevően csökkenteni. Az átlagos GDP-növekedés 8,8 százalék volt Indiában 2003—2008 között, a 2009-ben végződött pénzügyi évben a válság következtében viszont ,,csak" 6,7 százalékot tett ki.

Világverseny: Az év üzletembere

Az év üzletembere idei világméretű díjátadó gáláján Magyarországot Bodrogai Ferenc, a Forest Papír Kft. alapítója és ügyvezetője képviseli, aki a verseny magyar győztese volt. A 2010-ben tizedik alkalommal megrendezett díjátadó június 5-én lesz Monte-Carlóban. A kitüntetést Magyarországon 2003 óta ítélik oda olyan vezetőknek, akik sikeres üzleti eredményeik mellett kitűnnek egyedi és újító megoldásaikkal, valamint megbízható, kiegyensúlyozott vezetői vállalkozásaiknak. Magyarországon a díjat korábban Gerendai Károly (2008), Jaksity György (2007), Bojár Gábor (2006), Demján Sándor (2005), Kürti Sándor (2004) és Csányi Sándor (2003) vehette át.

Problémamegoldás Dubajban

Dubaj állami mentőöv nélkül oldja meg legújabb pénzügyi problémáját — közölte az Egyesült Arab Emírségek pénzügyminisztere, aki azt követően óvta a piacokat a túlreagálástól, hogy dubaji emír holdingcége által ellenőrzött befektetési vállalkozás a napokban adóssága egy részének átütemezését kérte. A cégnek júniusban 1,25 milliárd dollár adóssága jár le, de azt kérvényezte, hogy ennek egy részét csak szeptember 30-ig kelljen visszafizetnie. Egyúttal dicsérte a Dubai World céget, amelynek mostanra sikerült úrrá lennie adósságproblémáján. A cég — amelynek adósságproblémái megrengették a Dubaj iránti nemzetközi pénzügyi bizalmat — nemrég jelentette be, hogy vezető pénzintézetektől támogatást kapott 23,5 milliárd dolláros átütemezési tervéhez.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-06-02: Pénz, piac, vállalkozás - :

Maximált fizetések az állami cégvezetőknek

Az új magyar kormány arra készül, hogy az állami cégvezetők fizetését maximálja — közölte Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára (képünkön) az MTV A szólás szabadsága című műsorában.
2010-06-02: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

Trianon az önrendelkezés súlyos megsértése (Trianon emlékezete)

Korabeli tüntetés a békediktátum ellen
Még ma is kényes kérdés Trianon, mert a nemzetközi jog alapján a történelmi Magyarország Felvidéknek nevezett részét, a mai Szlovákia területét 1920-ban Csehország kapta meg. Hasonlóképp Kárpátalját is, amely ma Ukrajna része. A szerb joghatóság alatti területet annak idején a Szerb―Horvát―Szlovén Királyságnak adományozták. Erdély, a Bánság és a Partium népszavazás nélkül jutott a királyi Románia uralma alá.