Őshonos növényünk, a bazsarózsa

2010. június 3., csütörtök, Család

Valóban kevés kerti dísznövényünkről mondhatjuk el, hogy őshonos (legtöbbje melegebb égövekről származik), ám a pünkösdi rózsának is nevezett bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp banatica — Rochel, Soó) jégkorszak előtti reliktumnövényként Lugos, Báziás környékén cseres-tölgyes erdők növénye.

Tudományos neve Paion görög orvos nevét őrzi, aki a legenda szerint az alvilág istenét, Plutót a növény gyökerével gyógyította meg. Magyar neve Lippai Jánostól származik (Posoni Kert, 1664), és török eredetű (basal — bazár).

Tulajdonképpen két honosított faj leszármazottjai a bazsarózsák: a korábban virágzó (anyák napján) ,,banaticából" nemesített, EP. Officinalis officinalis alfaj, azaz a kerti bazsarózsa és a Paeonia lactiflora, azaz késői bazsarózsa, amely Kelet-Ázsiában őshonos (ez a tulajdonképpeni pünkösdi rózsa). Mindkét kertészeti változat a fehér, rózsaszín és piros színekben 50—60 cm magas, bokrosodó, dúsan virágzó, ún. parasztkerti növényünk, jelezve azt, hogy egyike a legkedveltebb tavaszi virágzású dísznövényünknek. Az officinalis alfaj képviselői koloncos gyökerűek, a lactiflora répaszerű gyökereket fejleszt. Magról kevésbé szaporítják, gyökerét kora ősszel (szeptember) 40x40 cm-es gödrökbe, alul szerves trágyával úgy helyezik el, hogy a rügyek 3—4 cm-re legyenek a talajfelszín alatt. Vágott virágként is árulják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-03: Család - Józsa Zsuzsanna:

Női és férfiszerepek

Szeretünk együtt főzni
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián szombaton egész napos kerületi Háló-találkozót tartottak, melyen negyven felnőtt és tíz gyermek vett részt (a megye területéről és Budapestről is).
2010-06-03: Közélet - Sylvester Lajos:

Okos vadász nem iszik előre a medve bőrére (Vadgazdálkodás Háromszéken — Beszélgetés Sárkány Árpád mérnökkel, az Abies Hunting Vadásztató Iroda igazgatójával — 2.)

Nem jó kölykes medvének fiát faggatni
— Gyakran hallani tragikus kimenetelű medvetámadásokról. Magam is beszélgettem azzal a fiatalemberrel, akinek a medve a fél arcát letépte, állát, arccsontjait összeroncsolta, és különböző országok híres klinikáin vagy hét műtétet hajtottak rajta végre. Arca így is szörnyen néz ki...