Belebukhat a kormány a megszorításokba

2010. június 3., csütörtök, Közélet

Hétfőn vállalhat felelősséget a kormány a parlament előtt a megszorító intézkedéseket, többek között az állami alkalmazottak 25 százalékos bércsökkentését és a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését tartalmazó törvénytervezetekért.

Közben azonban ingataggá kezd válni a kormány helyzete, miután a függetlenek csoportja bejelentette: tartózkodik a bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson, és hírügynökségi források szerint több demokrata liberális honatya is kész megszavazni a dokumentumot.

A felelősségvállalás időpontjáról tegnap döntöttek a szenátus és a képviselőház házbizottságainak összevont ülésén, amelyen a honatyák kérésének eleget téve Emil Boc kormányfő is részt vett. A tervezetekhez — melyek közül az egyik a költségvetési kiadások csökkentéséről rendelkezik, a másik a nyugdíjak újraszámításáról — péntek estig lehet módosító javaslatokat benyújtani. Az ellenzéknek három nap áll rendelkezésére bizalmatlansági indítvány benyújtására, a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberá­lis Párt tegnap máris közölte: nem egy, hanem két ilyen dokumentumot nyújtanak be, két tervezetről lévén szó.

Jóllehet néhány nappal korábban még úgy tűnt, nincs esély a kormány megbuktatására a bizalmatlansági indítvány révén, immár jóval szorosabbnak ígérkezik az eredmény. Tegnap ugyanis az időközben párttá — a Románia Haladásáért Orszá­gos Szö­vetség nevet viselő alakulattá — alakult függetlenek csoportja közölte: nem támogatja a kormányt, az indítvány szavazásakor tartózkodni fognak, az a kérésük, hogy a kabinet gazdaságélénkítő csomagot is mutasson be a megszorításokkal egy időben. De még a tartózkodás sem biztos: egy másik független leszögezte: megszavazza az indítványt. Ráadásul tegnap egy demokrata liberális szenátor, Iulian Bădescu átigazolt a Szociáldemokrata Pártba, az alakulaton belüli forrásokra hivatkozva több hírügynökség tudni véli: más kormánypárti honatyák is távozni készülnek, vagy megszavazzák az indítványt. Az Emil Boc vezette alakulaton belüli zendülésre enged következtetni továbbá, hogy a liberálisok egyszerű indítványáról szóló keddi képviselőházi szavazás is igen szorosnak bizonyult, ami azt jelzi, kormánypárti honatyák is az ellenzékkel voksoltak. Az indítvány megszavazásához és a kormány megbuktatásához 236 voks szükséges, az ellenzék összesen 212 honatyára számíthat, ami azt jelenti, 24 szavazaton múlik a kabinet sorsa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-06-03: Közélet - Farkas Réka:

Megfeneklett tiltakozás (Jegyzet)

Könnyű megbélyegezni a tiltakozásoktól távol maradókat, sztrájktörőnek nevezni az órát tartó pedagógust, az ügyintéző tisztségviselőt, keserűen derülni a vasutasokon, buszsofőrökön, akik csak akkor csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, ha nekik is csökkentik bérüket.
2010-06-03: Belföld - :

Hírsaláta

ULTIMÁTUM VERGUNAK. A szakszervezetek több hónapja kérték már Melania Mandas Vergu tanügyminiszteri tanácsadó leváltását, mert nem tudtak szót érteni vele.