JegyzetMegfeneklett tiltakozás

2010. június 3., csütörtök, Közélet

Könnyű megbélyegezni a tiltakozásoktól távol maradókat, sztrájktörőnek nevezni az órát tartó pedagógust, az ügyintéző tisztségviselőt, keserűen derülni a vasutasokon, buszsofőrökön, akik csak akkor csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, ha nekik is csökkentik bérüket.

Lehet elmélkedni arról, hogyan járatta le magát a szakszervezeti mozgalom, miért vált erőtlenné felhívásuk, és sírdogálni az elillant, talán sohasem volt szolidaritáson. Tény, a nagy dérrel-dúrral beharangozott sztrájk félszárnyúra sikeredett, első napja is várakozás alatt maradt, s ezt követően egyre inkább kifulladni látszik, mind többen és többen térnek vissza keserűen, megalázottan munkahelyükre.

A félsikernek, kudarcnak számos oka van. Jól működött a kormány megosztó, lefizető politikája, s eredményes volt a még kevesebb pénzzel riogatás. Nagyon sokan mérlegeltek, a néhány nap veszteség, az eljövendő elbocsátási lista élére kerülés nyomós érvnek bizonyult. A legmeghatározóbb indok azonban talán mégis az alternatíva teljes hiánya.

Mára mindenki számára egyértelművé vált: sikerült oly mértékben elbaltázni, tönkretenni Románia gazdaságát, hogy valamilyen megoldás mindenképpen szükséges. Ha nem a béreket, fizetéseket csökkentik, akkor adókat kell emelni, más, esetleg progresszív adózási rendszert bevezetni, ritkítani az igencsak felduzzasztott köztisztviselői, intézményi aktatologató réteget. Az elmúlt hetekben rengeteg ötlet, megoldási javaslat hangzott el, a szakemberek, politikusok hitük, meglátásuk szerint magasztaltak vagy döngöltek földbe egy-egy elképzelést. Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni az összevisszaságban, már rég nem az érvek és ellenérvek döntőek, sokkal inkább az érzelmi alapú szimpátiák, a személyes érintettség.

Az egyszerű halandó tehát csak annyit lát, hogy baj van, és megoldás kell, az áldozathozatalt kisebb-nagyobb mértékben tőle várják. Több rossz közül kellene választania, és egyik hiteltelen politikust másikra cserélnie.

Lesz még néhány tüntetés, utcai tiltakozás, minden bizonnyal élőláncot is vonnak a parlament köré, aztán szép lassan lecseng a szakszervezeti megmozdulás. Az emberek pedig leszámolhatnak még egy illúzióval, az összefogásuk erejébe vetett hittel, és maradnak a megnyirbált bérükkel, kisebb nyugdíjukkal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy a kovásznai
BÁN BORBÁLA
életének 86. évében rövid szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk temetése csütörtökön 14 órától lesz a kovásznai temetőben.
Amíg élünk, sohasem feledjük.
Fájdalmasan búcsúzik
a gyászoló család
946/b
2010-06-03: Közélet - :

Belebukhat a kormány a megszorításokba

Hétfőn vállalhat felelősséget a kormány a parlament előtt a megszorító intézkedéseket, többek között az állami alkalmazottak 25 százalékos bércsökkentését és a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését tartalmazó törvénytervezetekért.