Trianon-nap HáromszékenNemzeti autonómiát!

2010. június 5., szombat, Közélet

Nem ünnepelni, hanem emlékezni gyűltünk össze — hangsúlyozta Kádár Gyula sepsiszentgyörgyi történész, a Törté­nelmi Magazin folyóirat kiadója, szerkesztője a nemzeti összetartozás napján a megyeszékhelyi Erzsébet parkban, a volt Országzászló helyén, ahova néhány száz emlékező gyűlt össze, többen nemzeti, árpádsávos vagy székely zászlóval tegnap délután fél hat után két perccel, a trianoni diktátum 90. évfordulóján, amikor Háromszék-szerte megkondultak a római katolikus és protestáns templomok harangjai.

A szónok nem csak a múltat ismertette, s a Magyarországot ért legigazságtalanabb döntésről, annak következményeiről, visszhangjáról szólt, hanem az orvoslási lehetőséget is felvázolta. A székely nép kéri a területi önkormányzatot, mégpedig Románia területének négy százalékán. A székelyek megnyerésének eszköze nem a jogfosztás, hanem az egyenjogú nemzeti közösségként való elismerés, hangsúlyozta, hozzátéve, bár megilletné az önálló állam alakításának joga, a székely nép hajlandó lemondani a teljes önrendelkezésről, ha Románia területi autonómiát biztosítana számára. A székely nép képes olyan autonómiát teremteni, amelyben a székely városokba betelepített, és a Szé­kelyföld peremvidékén élő román közösségek otthon érezzék magukat. Kós Károly 1921-ben a Kiáltó szó röpiratában megfogalmazta: ,,mi, magyar fajú, magyar hitű és magyar nyelvű polgárai Romániának nemzeti autonómiát akarunk, aminek birtokában bennünk Nagy-Romá­nia megbízható polgárokat fog nyerni", s most, 90 év után, Trianon napján mi is ezt kiáltjuk: nemzeti autonómiát és egyenlőséget! — zárta gondolatait Kádár Gyula.

Az egybegyűlteket Gazda Zoltán köszöntötte, és sorra szólította beszédük megtartására a különböző magyar szervezeteket politikai színezettől függetlenül. Albert Álmos RMDSZ-es szenátor Románia adósságáról, az autonómia szükségességéről beszélt, s hangsúlyozta, újra kell egyesítenünk a szétszabdalt nemzetet. Tamás Simon Lehel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevében szólalt fel, és az Erdélyi Magyar Ifjak üzenetét is tolmácsolta. Hangoztatta, a friss anyaországi döntés után újra magunkénak érezhetjük a Kárpát-medencét, mert bármerre megyünk, magyar állampolgárokkal találkozhatunk. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László üzenetét, valamint a háromszéki szervezet vezetője, Jakabos Janka gondolatait Fábián László elnökségi tag közvetítette. Fazakas Tibor, az MPP országos alelnöke arra buzdított, szüljünk és neveljünk gyerekeket, hogy legyünk, s akkor veszni fog Trianon.

Nt. Incze Sándor nyugalmazott református lelkipásztor, esperes imát mondott a magyar nemzetért, majd a megemlékező közösség elénekelte himnuszainkat.

A megemlékezés, mintegy keretként, verssel kezdődött és zárult. Egy székely ruhás kislány, Sántha Kriszta Hanna felolvasta Andróczki Lászlóné Etelka Adósunk Európa című költeményét, Reményik Sándor Nem nyugszunk bele! című versét Tamás Krausz Réka tolmácsolta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-06-05: Közélet - Bokor Gábor:

Az összetartozás emlékműve

Rendkívüli módon, a Szózat eléneklésével vette kezdetét Kovásznán, a vajnafalvi református templom előtt felállított Trianon-emlékmű tegnapi leleplezése. Nem ünnepély az esemény, 90 év fájdalmát újból le kell nyelni, de nem szabad feledni. Ezért kerülhet az emlékműre csak nefelejcs — hangzott el Kovács Gábor esperes ünnepi beszédében.
2010-06-05: Közélet - :

Fáklyafényben Kézdivásárhelyen (Trianon-nap Háromszéken)

A magyar történelmi egyházak harangjainak zúgását követően Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala és a Magyar Polgári Párt helyi szervezete az egykori katonanevelde épületénél a világháborús emlékmű előtt mintegy kétszáz megemlékező jelenlétében tegnap este a trianoni békediktátum 90. évfordulójára emlékezett.