Trianon-nap HáromszékenA sebek maradtak

2010. június 5., szombat, Közélet
Mintegy ötvenen vettek részt Baróton a trianoni diktátum évfordulójára szervezett megemlékezésen tegnap a református templom altemplomában.

A Magyar Polgári Párt és Bardoc-Miklósvárszék Székely Széki Tanácsa által szervezett eseményen jelen voltak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és az RMDSZ széki szervezetének képviselői is. Bereczki László nyugalmazott református lelkipásztor áhítatában úgy fogalmazott: a fejünk fölött kilencven esztendeje pálcát törőknek mégsem sikerült terveiket teljesen megvalósítani, hiszen ma is itt vagyunk, jövőt tervezünk, s néhány napja megjelent a szivárvány is: már nemcsak lélekben vagyunk egy nemzet az anyaországiakkal, hanem törvény is kimondja azt. Herrman Rozália történelem szakos tanárnő korabeli visszaemlékezések felolvasásával ismertette a békediktátum eseményeit. Mint mondotta, 1920. június 4-ig történelemíróink a tatárjárást és Mohácsot tartották a magyar nép legnagyobb csapásának, de ami kilencven esztendeje történt, az túltesz mindenen. A ,,békecsinálók" meghamisították a történelmi és etnikai valóságot, félrevezették a világot, esélyt sem adtak Magyarországnak, hogy megvédhesse álláspontját. Az eseményen fellépett a baróti református egyház Zathureczky kórusa, Bokor Csongor pedig József Attila Nem, nem, soha című versét adta elő. (hecser)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-06-05: Közélet - :

Az ezeréves határnál (Trianon-nap Háromszéken)

Tegnap délután Kovászna és Vrancea megye határánál, Ozsdolától tizenhárom kilométerre, a Vas-kútnál — a történelmi Magyarország legkeletibb részén —, ahol a Láros Közbirtokosság kezdeményezésére és támogatásával 2008 őszén felújítottak egy első világháborús sírt, és emlékkeresztet állítottak — mintegy ötven ozsdolai és kézdisárfalvi lakos emlékezett meg a trianoni diktátum 90. évfordulójáról.
2010-06-05: Közélet - Iochom István:

Ballagás Kézdivásárhelyen

Tegnap délelőtt a céhes város öt középiskolája közül kettőben, a kantai Nagy Mózes Elméleti Líceumban és a Református Kollégiumban ballagtak a diákok.