HegymászásMont Blanc másodszor

2010. június 7., hétfő, Sport

Egy évvel korábban Bartalis Szabolcs és Szőcs Csutka Levente vett részt a Mont Blanc kezdőknek expedíción, amelyre augusztus 15. és 23. között került sor

,,Újraindul a Székelyek a magasban expedíciósorozat második, Alpok expedíciója, amely, akárcsak tavaly, idén is kezdőknek szól. Az Alpin Sport Egyesület és a Régió Rádió által szervezett esemény jó lehetőség arra, hogy akárki részt vegyen egy életre szóló élményt biztosító magashegyi túrán.

Az ez év augusztusában esedékes expedícióra bárki jelentkezhet, aki szereti a hegyeket, de nem rendelkezik magashegyi tapasztalattal" — így szólt az a felhívás, amelyre mintegy húszan jelentkeztek. A kalandvágyók között van 28 éves egyetemista, de 57 esztendős vállalkozó is, tapasztalattal rendelkező természetjáró és nem utolsósorban teljesen zöldfülű turista is — tudtuk meg Tulit Zsombortól, a második Mont Blanc kezdőknek expedíció vezetőjétől. Mint ismeretes, tavaly két tapasztalat nélküli háromszéki hegymászó jutott fel a valamivel több mint 4800 méter magas Mont Blanc-ra, amely az Alpok és Nyugat-Európa legmagasabb csúcsa. A Székelyek a magasban expedíciósorozatról és a Régió Rádió által szervezett Mont Blanc kezdőknek expedícióról, a résztvevőkről, a jelentkezők kiválasztásának kritériumáról, a két hónapos felkészítőről Tulit Zsombort kérdeztük, aki, akárcsak egy évvel korábban, idén is elkíséri az amatőr hegymászókat.

— A Székelyek a magasban expedíciósorozat újabb állomásához érkezett. Csakúgy, mint tavaly, idén is készültök az Alpokba, hogy felvigyetek egy vagy több kezdő háromszéki hegymászót. Hol áll most ez a projekt?

— Talán nem kellene csak Háromszékre leszűkíteni a dolgot, hanem mondjuk azt, hogy székely hegymászókkal készülünk újra túrázni Európa hegyeiben. Vannak jelentkezőink Marosvásárhelyről is, s ahogy tavaly, biztosan lesznek Hargita megyéből is. Mint már többször hangsúlyoztuk, az expedíció lényege, hogy az emberhez közelebb hozzuk a magashegyi mászást, és elérhetővé tegyük olyanok számára, akik nem rendelkeznek tapasztalattal, de nem zártuk ki azok jelentkezését sem, akik teljesen kezdők. Felhívásunkra több mint húszan jelentkeztek, akik korosztálya nagyon különböző, akárcsak foglalkozásuk, végzettségük vagy akár az érdekeltségi körük. Van, akinek már van tapasztalata, de van, akinek nincs. Van olyan is, aki életében nem látott jégcsákányt vagy hágóvasat, de van olyan is, aki még nem aludt sátorban. Tehát nagyon különbözőek a hegymászójelöltek. Őket próbáljuk felkészíteni az előttünk álló két hónapban, hiszen augusztus elején újabb kalandba vágunk bele. Addig is megpróbálunk olyan kiruccanásokat összehozni, amelyeken a jelentkezők tapasztalatot szereznek mind téli, mind nyári körülmények között. Minden olyan dologgal megismerkednek, amelyeket egy alpinistának tudnia kell. Továbbá hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy a hegymászás egy csapatsport. Számukra nagyon fontos lesz az, hogy megtanuljanak bízni egymásban és abban a személyben, aki biztosítja őket. Meg kell ismerniük egymást, hiszen idegenként nem mehetünk az Alpokba, hanem csak barátként. Bármennyire is kerültük ezt a dolgot, a felkészülési időszak a résztvevők között amolyan verseny, hiszen nem tudunk húsz embert elvinni a Mont Blanc-ra. Akárcsak egy esztendővel korábban, idén is mi biztosítjuk a felszerelés java részét, s az útiköltséget az Alpin Sport Egyesület vállalja magára.

— Tavaly két háromszékit juttattatok fel a Mont Blanc-ra. Idén is két emberrel számoltok?

— Nem tudom. Akárcsak egy évvel ezelőtt, most is nagyon tágak a játékszabályok. Idén annyira lazák a szabályok, hogy az is előfordulhat, nem a Mont Blanc-ot másszuk meg. Vannak más elképzeléseink is. A kezdőket viszont motiválja a legendás Mont Blanc, hiszen egykoron ez volt Európa legmagasabb hegycsúcsa, és sokan még mindig ezt tartják az öreg kontinens legmagasabb csúcsának, még akkor is, ha most már nem ezt jegyzik Európa legnagyobb hegyormának. A 4800 méter mindenki számára kecsegtető. A résztvevők úgy vélik, hogy ha tavaly is ott járt az expedíció, idén is arra vezessen az utunk.

— Milyen kritérium szerint választjátok ki azt a pár embert, akik részt vehetnek az expedícióban?

— Tavaly is nehéz döntés előtt álltunk, s idén is nehezen fogjuk elhatározni, hogy kit vagy kiket viszünk magunkkal. Az is elképzelhető, hogy öten vagy éppen heten fognak jönni velünk, de az is lehet, hogy csak egy, esetleg két személyt viszünk. Viszont az is előfordulhat, hogy senki sem fog jönni velünk. Tehát nem szeretnék számot mondani. A jelentkezők felkészültségi szintje fogja majd eldönteni, hogy ki mehet és ki nem a Mont Blanc-ra. Húsz személyt nem tudunk elvinni magunkkal, így valószínű, hogy tíz alatti lesz ez a szám. Volt olyan is, aki már az első találkozó után visszalépett, de volt olyan is, akinek az időpont nem felelt meg. Az expedíciót augusztus elejére időzítenénk, de az is elképzelhető, hogy a rossz időjárás miatt el kell halasztanunk az indulás időpontját.

Túra a Nagykő-havason

— Hol áll most a felkészülés?

— Nagyon egyszerű dologgal kezdtük a felkészülést. Szombaton voltunk a Nagykő-havason, vasárnap pedig a Bucegi-ben barangoltunk. A nagykői túra teljesen bevezető, ismerkedő, csapatépítő kirándulás volt. Vasárnap már a hágóvas és a jégcsákány használatát tanítottuk, hiszen a Mont Blanc-on ezek nélkülözhetetlen eszközök. Továbbá lesz még rozsnyói és vargyasi sziklamászás, ezen felül szervezünk majd közös szaladást vagy éppen biciklizést.

— Elegendő lesz ez a két hónap arra, hogy valaki felkészüljön erre az életre szóló kalandra?

— A kérdés az, hogy ki milyen szintről indul… Itt csak részben cél a közös felkészülés, inkább szembesíteni szeretnénk a résztvevőket azzal, hogy képesek-e végigcsinálni ezt a dolgot vagy sem. Biztos, lesz olyan, aki egy közös szaladás során azt fogja mondani, hogy ő ezt nem bírja, és ha ez kell a Mont Blanc megmászásához, akkor inkább feladja. Ennek ellenére sarkallni, biztatni szeretnénk őket, mivel ez a csapat akár jövőben, akár két év múlva is mehet a Mont Blanc-ra. Mi egy folyamatot próbálunk elindítani, mondhatnám azt is, hogy készülőben van egy Székelyek a magasban hegymászó- és síiskolának a megalapozása.

— Befejezésképpen ejtsünk pár szót a te idei terveidről is!

— Az idei első projektem a Mont Blanc kezdőknek, ami most van kibontakozóban. Szeptemberben, októberben újra készülök a Himalájára, egy négyes csapat tagja vagyok. Egy udvarhelyi, egy csíkszeredai és egy gyergyói alpinistával együtt a Magyarok a világ nyolcezresei expedíciósorozattal közösen készülünk a Cho Oyura. A cél, az ismert, már egyszer próbálkoztunk, sajnos, akkor nem jutottunk fel, most viszont bízunk abban, hogy minden rendben lesz, és elérjük a csúcsot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-06-07: Sport - :

Gondolkodjunk (Periszkóp)

Míg mi itthon a KSE-napok és a Szentgyörgyi Sportnapok kavalkádjában mozogtunk, az Európai Olimpiai Bizottság (röviden EOC) Málta fővárosában, Valettán az Európai Játékok ötletét boncolgatta.
2010-06-07: Sport - :

Győztek az éllovasok (Minifoci)

A szentgyörgyi A-osztályos kispályás labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában simán nyert a Mikósokk, a Bodok, a Hortigála-Málnás. Az eredmények: Hortigála-Málnás—Novo 6—2, Skála—Bodok 3—9, S & Z—Pénzügy 9—4 (bajnokságon kívül), Electrica-King’s—Kóródi 2—3, Transped—Bertis 2—4, Depo—Mikósokk 4—6.