FogathajtásKezdésnek nem rossz

2010. június 7., hétfő, Sport

Sikeres ménszemle, lólicit, a Lipicai Lovasklub fogatainak jó rajtja után látogattam el a Bartha-lovastanyára. Természetesen Bartha Róbert fogadott. Nem kerülgettem a kását, egyből a tények lényegébe vágtam.

— Robi, elégedett vagy a tavaszi rajttal? Gondolok itt mind a licitre, mind a bajnokság rajtjára, fiad, Ede bemutatkozására a felnőttek mezőnyében.

— Igen, elégedett vagyok. Kezdem a ménszemlével. A nagyon szigorú zsűri ezúttal nem járult hozzá a törzsmének számának növeléséhez. Egyetlen nevezett mén sem érte el a 8,50 pontot, hogy beléphessen a mének úgymond felsőházába. A legjobbak 7,88—8,45 között mozogtak. S itt hadd ismertessem az első hat helyezettet: 1. Tulipán XVIII. (Brassói Vectra) 8,45 pont, 2. Napolitan XXIX. (Brassó-Pojána) 8,09 p., 3. Maestozo XLIV. (Kovászna) 7,92 p., 4. Incitato III. (Jászvásár) 7,91 p., Napolitan XXXIII. (Bartha-lovastanya) 7,90 p., 6. Siglavi XV. (Temesvár) 7,88 p. Le a kalappal a zsűri munkája előtt. És máris lépek egyet előre. Bár minden megyében tudnánk ilyen ménszemlét szervezni. Feltűnt nekem a moldvaiak (nem a Pruton túliakra célzok) lószeretete, egyre fokozódó érdeklődése. Élen jártak a lólicitben is, ahol hat ló váltott gazdát. Itt hadd jegyezzem meg, hogy a ménszemlén vendégünk volt a megyei tanács elnöke, alelnöke is, na meg a négyszeres világbajnok, Bárdos György.

— Ez azt súgja nekem, hogy ezúttal jelentették be: végre létrejött ama bizonyos egyesület, melyről az I. Székelyföldi Lovaskonferencián állapodott meg a két megye, Hargita és Kovászna, mely egyesületnek hivatása lesz a lótenyésztéssel, versenyeztetéssel — fogathajtás, lovasíjászat, távlovaglás, hagyományőrzés, huszárkodás... — kapcsolatos érdekvédelem.

— Erről egy szó sem esett. Úgy tűnik, ezt elfelejtették... Na de térjek vissza Bárdos Györgyre, aki nem rejtette véka alá véleményét, többek között azt, hogy amit itt látott, az igazolja a romániai lipicai lótenyésztés jó helyzetét, mely kétségtelenül előre jelzi a további fejlődést. Mi tagadás, szavai örömet keltettek. Ami pedig a fogathajtó-bajnokság első szakaszát illeti, nincs, amiért elkeserednem. A Lipicai Lovasklub fogathajtója Bodó Zoli, Váncsa Jenő, és az első, fenőttek közötti versenyén szerepelt Bartha Eduárd, na meg a többiek igazolták, hogy ott lehetnek az érmekért menő csatában. Kezdésnek nem rossz.

— Az érdekvédelmi szervezet holtvágányra futása ellenére egyre lendületesebben fejlődik a lótenyésztés, nő a különféle lovasrendezvények száma, s gondolom, az országos hatóság is töretlenül teszi a dolgát.

— Természetesen. A hét végén Marosvásárhelyen sorra került díjugrató- és lovastusa- (military) versenyen a hatóság közreműködésével öt lófajta bélyegét mutattuk be és helyeztük használatba. Ez az öt lófajta: a lipicai, a ságia arab, a Furioso North-Star, a hucul és az arab telivér. Ez a bemutatás amolyan előjátéka az Alsószombatfalván készülő jubileumnak.

— ?

— Október 18-án lesz kilencvenéves az alsószombatfalvi lipicai ménes a román állam égisze alatt. Hogy megértse mindenki, az alsószombatfalvi lipicai ménes 1876-tól a magyar állam égisze alatt működött 1913-ig, akkor a lovakat gyalog hajtották el Mezőhegyesre, Bábolnára, Szilvásváradra. Hét év szünet után, 1920-ban a román állam újra életre hívta az alsószombatfalvi lipicai ménest az itt hagyott selejtkancákkal, a lakosságtól visszavásárolt kancákkal, ezekhez csatoltak egy-egy konstancai és răcăciuni-i mént... Az elmúlt kilencven év megünneplésére augusztus 20—22-én kerül sor. Ott lesz mindenki, aki érdekelt a lipicai lótenyésztésben, jelen lesz tehát a magánszektor is. Igazi lovasünnep lesz.

— Már kopogtat a diákok nyári vakációja.

— Értem, mire céloz, tehát a lovastanya készen áll a lovastáborok beindítására. Elkészült a két 4—4 ágyas, összkomfortot biztosító szoba. Lehet jelentkezni. Az időjárás viszontagságaitól nem kell tartani, a lovarda megvéd minden felhőszakadástól, szélvihartól. A www.lipicai.ro weboldalon teljes a heti program kínálata, de lehet hívni a 0744 264 804-es telefonszámot is.

A beszélgetés végén hadd idézzem Nichita Stănescu szavait, mert nagyon is ide kívánkoznak: A ló nem tudja megváltoztatni az emberiséget, de meg tudja változtatni az emberi életeket.

(áros)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-06-07: Sport - Áros Károly:

Montevideótól Johannesburgig (10.)

Folytatjuk a világbajnokságra való ráhangolást a világbajnokságok érdekességeinek fellapozásával, visszapörgetésével.
2010-06-07: Sport - Áros Károly:

Emlékezzünk (Az egyetemes magyar sport)

Azt mondják, és nem véletlenül, hogy van egyetemes magyar irodalom, népköltészet, kultúra... Tényleg van. Hiszen van egyetlen magyar is — bárhol éljen ő —, aki nem vallja magáénak Apáczai Csere Jánost, Benedek Eleket, Bod Pétert, Kőrösi Csoma Sándort, Bolyai Jánost, Bolyai Farkast?...