Mi, hol, mikor?

2010. június 7., hétfő, Mi, hol, mikor?

Zene

* Az Árkosi Művelődési Központban szerdán 18 órától kamarahangverseny. Fellép: Alice Trimfa (zongora), Papp Csongor (fuvola), Bálint Jó­zsef (ének). Ugyanott pénteken 18 órától a Kastélybeli Kék Esték rendezvénysorozat zárógálája.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban mától csütörtökig naponta 16 és 17.30 órától a Molnár Józsiás-iskola évzáró minikoncerteket ad, fellépnek a zene szakos diákok. A fellépések nyilvánosak, szeretettel elvárják a szülőket és minden érdeklődőt.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Makszim Gorkij A nap fiai című darabját a nagyteremben csütörtökön 19 órától a Székely János- és Illyés Gyula-bérleteseknek mutatja be. Rendező: Zakariás Zalán.

Minden sepsiszentgyörgyi előadásra a városi rendezvényszervező irodában (Szabadság tér 1. szám, a volt európai uniós iroda a színház mellett, telefon: 0267 312 104) vásárolható jegy hétfőtől csütörtökig 11―16, pénteken 11―13 óráig, a helyek lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os és a 0745 589 214-es telefonon is. Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók, a pénztár az előadás kezdete előtt egy órával nyit.

* A Csíki Játékszín a kézdivásárhelyi Vigadóban szerdán 19 órától Somerset Maugham Imádok férjhez menni című háromfelvonásos zenés vígjátékát mutatja be. Fordította: Nemes László, zenéjét szerezte: Nádas Gábor, dalszövegek: Szenes Iván. Rendező: Parászka Miklós. Az előadásra az Illyés Kinga-, Tompa Pufi- és nyugdíjasbérletek érvényesek, a fennmaradt helyekre jegyet is lehet váltani.

Könyvbemutató

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban kedden 18 órától Sylvester Lajos bemutatja dr. Szőcs Géza Az oskola hangja című könyvét.

Hitvilág

Ma 19 órától Imitatio Christi-bibliaóra Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatt. Téma: az élet Istené. A Romániai Reformá­tus Egyház Zsinatának bioetikai kérdésekkel kapcsolatos tanítása — a zsinati szöveg ismertetése. A szöveget a helyszínen kiosztják, vagy megtalálható és letölthető a www.reformatus.ro honlapról.

Előadás gyermekeknek

Az Árgyélus Színház ― Écsi Gyöngyi mesemondó, énekes, bábművész és zenésztársa, Kováts Marcell ― Az életnek és a halálnak a vize című bábos meseelőadását, valamint Bő Magyarországon párja nem vóut... című koncertes meséjét a következő program szerint mutatja be: ma 9.30 órától az illyefalvi László Lukács Általános Iskolában bábos meseelőadás, 12 órakor az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskolában bábos meseelőadás, kedden a kovásznai városi művelődési házban 10 órától bábos meseelőadás, 14 órától koncert, csütörtökön 12 órától Sepsiszentgyörgyön a Nicolae Colan Általános Iskolában bábos meseelőadás.

Drámakör gyermekeknek

Sepsiszentgyörgyön szeptembertől drámakört indítanak a Művészeti Népiskolában III—V. osztályos gyermekeknek. Heti két délután tartanak személyiség- és beszédkészség-fejlesztő, csapatépítő és figyelemfejlesztő drámajátékokat. A felvételit június 17-én tartják.

A következő ingyenes tájékoztató-felkészítő foglalkozás szombaton 16 órától a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében. A most II—IV. osztályos gyermekek jelentkezését várják. Érdeklődni a drazse2@yahoo.com címen és a 0740 578 725-ös telefonon lehet.

Úszótábor

A sepsiszentgyörgyi Dodó magánóvoda úszótábort szervez június 14—18. között I—IV. osztályosoknak. Érdeklődni, jelentkezni péntekig a 0744 763 024-es telefonon lehet.

Régi Zenei Nyári Egyetem

Csíkszeredában július 5—10. között (az időszakba beleesik a régizene-fesztivál is) tartják a Régi Zenei Nyári Egyetemet. Mesterkurzusok: barokk hegedű — Ulrike Titze (Németország), barokk oboa — Guido Titze (Németország), csembaló — Erich Türk (Románia), viola da gamba és basso continuo — Ilse L. Herbert (Románia), ének — Andrejszki Judit (Magyarország), furulya és fuvola — Széplaki Zoltán (Magyarország), lant és gitár — Kónya István (Magyarország), reneszánsz és barokk táncok — Kovács Gábor (Magyarország), ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés — Kasza Roland (Magyarország). Előadások: Csörsz Rumen István (Magyarország) és Széplaki Zoltán (Magyarország), Kovács Gábor (Magyarország), Sudár Balázs (Magyarország). Harminc év távlatából… — beszélgetés a régizene-fesztivál kezdeteiről. Moderál: Simó József (Svédország) és Pávai István (Magyarország). Beiratkozás és részletes információk a www.musica-antiqua-hr.ro honlapon vagy a Hargita Megyei Kulturális Központ székhelyén: 530102 Csíkszereda, Temesvári sugárút 4. szám, telefon: 0266 372 044, e-mail: kultura@ccenter.ro. Beiratkozási díj: 65 euró. Szálláslehetőség két-három ágyas szobákban, 45 lej/éjszaka reggelivel. A nyári egyetem helyszíne a Nagy István Művészeti Líceum.

Kántortanító-képzés

A Károli Gáspár Református Egyetem marosvásárhelyi kihelyezett tagozata az Erdélyi Református Egyházkerülettel közösen a 2010/2011-es tanévben a következő szakokat indítja: nappali tagozaton tanító—óvodapedagógus szak (20 tandíjmentes hely, a képzés időtartama három év, amelyet egy gyakornoki év követ, az alapképzés mellett lehetőség van ének-zene műveltségterületi és egyházi kántor—énekvezéri szakosodásra), levelező tagozaton tanító—óvodapedagógus szak (20 költségtérítéses hely, erre a szakra különösen a középfokú pedagógiai végzettségű, valamint szakképzettség nélkül oktató pedagógusok jelentkezését várják, a képzés időtartama három és fél év, kéthetenkénti hét végi konzultációkkal), egyházi zene (kántor) szak (10 költségtérítéses hely szakképesítés nélkül kántorizáló vagy egyházi zenésznek készülő jelenkezőnek, a hallgatók képesítést nyernek református kántori szolgálatra és általános iskolában az ének-zene oktatására). Előiratkozás július 3-ig, tényleges beiratkozás 2010. július 5—10. között. Az alkalmassági vizsga időpontja: július 12. Tematikája nappali tagozaton: beszéd- és kifejezőkészség, ének-zenei alkalmasság, a levelező tagozat egyházi zene szakán: egyházi elbeszélgetés és zenei alkalmasság. Bővebb információ: Kántortanító-képző Intézet (Institutul Superior de Cantori şi Învăţători), levélcím: 540043 Târgu Mureş, str. Revoluţiei nr. 6, telefon/fax: 0265 215 278, e-mail: kantotan@rdslink.ro, kantortanito@gmail.com, honlap: www.ktkf.ro.

Kékfény

Kizsebelte. Május 27-én jelentette egy magyar állampolgár a csernátoni rendőrőrsön, hogy ellopták a pénztárcáját 28 000 forinttal, és egy bicskát. A rendőrök a lopással Cs. István (23) helybeli lakost gyanúsítják, akitől a zsákmányt sikerült visszaszerezni. Szabadlábon védekezhet.

Házkutatás. Szerdán a dobollói rendőrök három házkutatást végeztek a faluban, és több, bűncselekményekből származó holmit (villamos fúrógép, köszörű, csőkulcsok, villáskulcsok, kerékpár) foglaltak le. Az egyik lakásban egy Jamerco márkájú, JT200 típusú szegbelövő pisztolyt is találtak 249 patronnal. Mint kiderült, a fegyvert M. Vasile (24) Németországból hozta be az országba Biharkeresztesnél. Fegyvercsempészetért állítottak össze iratcsomót, amit átadnak az illetékes ügyészségnek.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Eredményhirdetés. A sepsiszentgyörgyi Hófehérke Óvoda ma 18 órakor hirdet eredményt a logópályázaton. A pályázatokat Vetró Bodoni Barnabás bírálta el.

Találkozó. Az Együtt a rák ellen egyesület ma 17.30 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház gyűléstermé­ben tartja találkozóját, amelyre érdeklődőket is elvár.

Önsegítő csoport. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtárában minden hétfőn 18 órá­tól a szenvedélybetegek (alkohol-, játék-, kábító­szerfüggők) találkoznak. Külön hozzá­tartozói csoport is működik. Várják mindazokat, akiknek már sikerült megváltozniuk, valamint azokat, akik változtatni szeretnének életükön. Érdeklődni a 0729 121 188-as és a 0742 883 631-es telefonon lehet. Teljes diszkréció!

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházá­ban (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) minden hétfőn 10―13 óráig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tart tájékoztatót terápiás lehetőségekről. Telefon: 0267 314 354 és 0757 352 541.

Mérleg. A kereskedelmi és iparkamara közli, hogy sepsiszentgyörgyi székhelyén, valamint baróti, kézdivásárhelyi és kovásznai munkatársainál még le lehet adni a 2009. évi könyvelési mérleget. Bővebb felvilágosítás a 0267 316 951-es telefonon.

Áramszünet. Ma 9—14 órá­ig Sepsiszentgyörgyön a vasútállomás és az autóbusz-állomás előtti kereskedelmi központban, a bódékban és a piacon, 8—12 óráig Kézdivá­sárhelyen az Apor Péter utcában, kedden 8—12 óráig Nyujtódon a 2-es transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Parkolási tilalom. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja az érintettek figyelmét, hogy június 15-ig naponta 7—17 óráig az 1918. December 1. úti 15-ös tömbház mögötti részen útfelújítási munkálatok zajlanak. Kérik az autósokat, hogy a jelzett időben ne parkoljanak, és ne hagyjanak autókat az említett szakaszon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-06-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a jó férj, jó édesapa és nagytata, a bölöni születésű sepsiszentgyörgyi
id. FERENCZ SÁNDOR
életének 80. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2010. június 8-án 16 órakor lesz a Vártemplom halottasházából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
,,Tudom, az én Megváltóm él."
A gyászoló család
5769
2010-06-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Zárólecke virággal és énekszóval

Több száz sepsiszentgyörgyi nagydiák, három középiskola végzős fiataljai ballagtak el szombat délelőtt a már régen kialakult, de az érintetteknek mindig új és egyedi kicsengetési ünnepségeken.