Zárólecke virággal és énekszóval

2010. június 7., hétfő, Közélet

Több száz sepsiszentgyörgyi nagydiák, három középiskola végzős fiataljai ballagtak el szombat délelőtt a már régen kialakult, de az érintetteknek mindig új és egyedi kicsengetési ünnepségeken.

A Mikes Kelemen Főgimnázium, a Székely Mikó Kollégium és a Reformá­tus Kollégium összesen tizenegy osztálya lépett ki június 5-én a gyermekkorból, és vette vállára a vándorbotot-tarisznyát — hiszen új útra indul az is, aki itthon marad. Rokonok, barátok, ismerősök egész hada állt mögöttük, virággal és szép szavakkal bátorítva az elválást a sokszor nehéz munkát követelő, de mégis mindig oltalmazó iskoláktól. Szólt a csengő, zengett az ének, záporoztak a díjak, búcsúztak a távozók és az ottmaradók, kicsik és nagyok, tanárok és immár volt tanítványok — egymástól és életük egy korszakától is.

Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő a Mikó udvarán a hely szelleméről beszélt, arról a láthatatlan sajátosságról, amely mégis meghatározó, az öt kontinensre szétszóródott székelyek mindenütt felismerik a közös örökséget. Ezt megtartani, továbbvinni a ma elballagók felelőssége is — figyelmeztetett Bíró Béla iskolaigazgató, aki Trianonnal is példálózva bölcsességre és értékteremtő életre intette a neves tanoda sorrendben 118. felnőtt generációját. Megilletődött csend fogadta a református lelkészi áldást, és felszabadult öröm a műsor végét. Ma már újra neki kell fogni a tanulásnak — nem ért véget az érettségi —, de a hét végén sokak számára megváltozott a világ, más szemmel néznek szét, talán még a nap is másképp süt ezután.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-06-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
* Az Árkosi Művelődési Központban szerdán 18 órától kamarahangverseny. Fellép: Alice Trimfa (zongora), Papp Csongor (fuvola), Bálint Jó­zsef (ének). Ugyanott pénteken 18 órától a Kastélybeli Kék Esték rendezvénysorozat zárógálája.
2010-06-07: Közélet - Iochom István:

Néptáncosok a Perkőn

Szombaton ötödik alkalommal szervezték meg Kézdiszentléleken a Szent István-kápolna alatti nyeregben a Perkő gyermek- és ifjúsági néptáncfesztivált, melyen tizenhat, zömében székelyföldi, illetve erdélyi együttes több száz táncosa vett részt.