Felicia mindenekelőtt

2010. június 8., kedd, Magazin

Szombat este fényes gálával ért véget Kolozsváron a kilencedik, sokak szerint mindeddig legsikerültebbnek mondható Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF).

A fesztivál fődíját, a Transilvania-trófeát — mely tízezer euróval jár — a Jelentéktelen történet (Mundane History) című thai alkotás, a fiatal Anocha Suwichakornpong rendezőnő filmje nyerte. A díjat Wim Wenders német rendező és Kelemen Hunor művelődési miniszter adta át. A rendezőnő ez alkalommal Thaiföld rengeteg gondjáról-bajáról is szólt, nem véletlen az a törekvés, hogy néha pozitív összefüggésben is emlegessék az országot (az utóbbi időben számos fesztiválon — legutóbb Cannes-ban — díjaztak thai alkotásokat). Azt is kiemelte, hogy a film nagyrészt családja pénzéből készült.

A legtöbb díjat egy román alkotás érdemelte ki: a Felicia, înainte de toate (Felicia mindenekelőtt) című filmért Răzvan Rădulescu és Melissa de Raaf a legjobb forgatókönyvért járó díjat, Ozana Oancea pedig a legjobb előadói, valamint a Román Film Napjai szekcióban a debütdíjat kapta meg.

A legjobb rendezőnek járó díjat (5000 euró) Călin Peter Netzernek ítélték a Medalia de onoare (Érdemérem) című román—német filmjéért, a második legjobb előadói díjat Victor Rebengiuc kapta a Medalia de onare című filmbeli alakításáért. A zsűri különdíját a Last Conversation (Az utolsó beszélgetés) című holland film nyerte el, rendezte: Noud Heerkens. A legjobb operatőr Magnus Nordenhof Jonk lett az R című dán film fényképezéséért (rendezte: Michael Noer, Tobias Lindholm).

Kiválósági díjat kapott idén Liviu Ciulei rendező, európai életműdíjat Wim Wendersnek, romániai életműdíjat Dorina Lazăr színésznőnek adományoztak.

A filmfesztivál gáláján Victor Rebengiuc politikai jellegű kiáltványt olvasott fel, amelyben felhívják a figyelmet a Sergiu Nicolaescu szenátor által javasolt filmipari törvény veszélyeire. A parlament által már részben jóváhagyott törvény ugyanis központosítaná és vezérelhetővé tenné a filmipart. A kiáltvány ismertetése után azoknak a filmeseknek a névsorát is felolvasta, akik már aláírták, köztük a román filmipar szinte minden nagy egyénisége minden generációból. (p. m.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-08: Magazin - :

Zabolai medve a Nemzeti Vágtán

Bár a Zabolát képviselő ló nem jutott be az előfutamokba, a falu sátra hatalmas siker a budapesti Nemzeti Vágtán, az Andrássy úton.
2010-06-08: Riport - Bokor Gábor:

Kevésvérű lovak, bővérű gazdák

Csomakőrösön csak ketten tudták autóra kényszeríteni a lovat
Botrányt, fenyegetőzést és emberi fájdalmat egyaránt okozott a fertőző kevésvérűséggel diagnosztizált lovak kivágásának folyamata. A romániai lóexport befagyasztásával járó járvány felszámolására országos akció indult, amelynek keretében Háromszéken 150 lovat kell vágóhídra küldeni. Zabolán és Zágonban készült riportunk becsületes, állatuktól könnyekkel búcsúzó embereket, illetve a hatóságokat kijátszani igyekvő simliseket egyaránt tetten ért.