Gátszakadás Lengyelországban

2010. június 8., kedd, Világfigyelő

Újabb gátak szakadtak át tegnap Lengyelországban, ahol a heves esőzések miatt újra árad a Visztula. Varsóban szerdára várják a tetőzést, az Odera mentén viszont már javul a helyzet.

A Visztulán levonuló második árhullám a tűzoltóság és a katonaság többnapos erőfeszítései ellenére gátakat tört át, falvakat és szántóföldeket árasztva el. A hatóságok ezreket szólítottak fel arra, hogy keressenek biztonságos helyet maguknak. Jelenleg a fővárostól mintegy kétszáz kilométerre délre fekvő Sandomierz környékén a legrosszabb a helyzet. A víz házakat árasztott el a közeli településeken, a vidék egyik kulcsfontosságú, kétezer embert foglalkoztató üzemét Sandomierzben azonban sikerült megóvni. Előrejelzések szerint a hét közepétől ismét rosszra fordul az idő, Varsóban azonban már szerdán 7,8 méteren tetőzhet a Visztula. A május eleje óta tartó áradások eddig huszonkét ember életét követelték Lengyelországban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-06-08: Világfigyelő - :

Pusztít az ár Magyarországon

A május közepén lezajlott áradások után újra kétségbeejtő a helyzet Észak-Magyarországon. Edelényben átszakította a gátat az ár, de a Bódva mellett árad a Sajó, a Hernád, az Ipoly és a Duna is, házak omlottak össze, ezreket kellett kitelepíteni, egész falvakat lepett el a víz.
2010-06-08: Világfigyelő - B. Kovács András:

Védhatalom

Törvénybe iktatta a nemzeti összetartozás napját a magyar Országgyűlés. A sajtóban most megjelent törvényszövegből kiviláglik, szemléleti változást kanonizált a magyar parlament.