Röviden

2010. június 8., kedd, Világfigyelő

Orbán nagy bejelentésre készül

Rendszerszintű gazdasági változtatásokat jelent be kedden Orbán Viktor — nyilatkozta Szijjártó Péter és Varga Mihály közös sajtótájékoztatóján. A kormány a személyi jövedelemadó esetén egykulcsos, 16—20 százalék közötti megoldásokat vizsgál, ezek hatásait számolják — mondta el Varga Mihály.

Kifejtette, az adórendszert úgy akarják átalakítani, hogy az munkahelyteremtő legyen. A fideszes politikus cáfolta, hogy a kabinet visszaállamosítaná a magánnyugdíjpénztárakat, az előző ciklusokban már létező banki különadóról viszont tárgyaltak, bevezetéséről egyelőre nem döntöttek. Varga Mihály megismételte: nem lesznek megszorítások, a kormány a gazdasági szerkezet átalakításával akarja tartani a 3,8 százalékos hiánycélt. Az akcióterv részleteit várhatóan ma árulja el a miniszterelnök, de Varga Mihály szerint a várható változtatások nem az egyes adónemek csökkentéséről vagy növeléséről, hanem az egész gazdaságpolitikát érintő átalakulásokról szólnak.

Tarolt az összefogás listája Szerbiában

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által támogatott lista elsöprő győzelmet aratott a szerbiai nemzeti tanácsi választásokon — jelentette be Pásztor István, a párt elnöke. A magyar összefogás listája az eddig beérkezett eredmények szerint a szavazatok nagyjából háromnegyedét szerezte meg — közölte. Az MTI információi szerint a választási részvétel a legtöbb körzetben meghaladta az ötven százalékot. Pásztor István ugyanakkor hozzátette: ezek az eredmények sem tudják feledtetni, hogy — mint mondta — ,,folyamatosan úgy éreztük, hogy ezek a választások csak másodlagos fontosságúak Szerbiában". Hétfő reggel még nem volt ismert az előző napi szerbiai nemzeti tanácsi választások nem hivatalos végeredménye; a szerb központi választási bizottság éjszakai közlése szerint egyelőre a szavazatok kevesebb mint felét összesítették. A Tanjug szerb hírügynökségben megjelent tájékoztatás szerint 38 százalékos feldolgozottság mellett a VMSZ által támogatott lista 77 százalékot szerzett.

Csáky nem vitázik Slotával

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke nem vesz részt azokon a választási kerekasztal-beszélgetéseken, amelyekre meghívást kap Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is — közölte a magyar párt szóvivője tegnap Pozsonyban. Dunajsky Éva szerint az MKP elnöke ezekben a napokban olyan televíziós és rádiós kerekasztalvitákra kapott meghívást, amelyeken Slota is ott lenne. Ezeken Csáky nem kíván részt venni. ,,Az MKP-nek az az álláspontja, hogy néhány elektronikus médium és a kereskedelmi televíziók néhány szerkesztője is felelősséget visel azért, hogy 2006-ban emelkedett Ján Slota és az SNS népszerűsége, amivel a közéletbe olyan politikai stílus került, amely a fejlett demokráciákban teljes mértékben elfogadhatatlan" — mondta Dunajsky. Hozzátette, az MKP-nak változatlanul elvi álláspontja, hogy a párt képviselői nem tárgyalnak, illetve nem ülnek le egy asztalhoz olyan politikusokkal, valamint olyan pártokkal, akik és amelyek nem teljesítik az európai demokrácia megfelelő kritériumait. Szlovákiában június 12-én tartanak parlamenti választásokat.

A szlovénok támogatták a határmegállapodást

A szlovén választópolgárok szűk többsége támogatta a horvát—szlovén határvita rendezését célzó megállapodást a kérdésről vasárnap rendezett népszavazáson a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása alapján. A referendumon részt vevő választópolgárok 51,49 százaléka igennel, 48,51 százaléka nemmel szavazott — közölte az országos választási bizottság. Borut Pahor szlovén kormányfő az eredmény láttán történelmi jelentőségű döntésnek nevezte azt, Janez Jansa, az ellenzék vezetője pedig csalódottan úgy nyilatkozott, hogy az ország lakosságát megosztották egy olyan kérdésben, amelyben nem szabadott volna megosztani. A két ország tavaly kötött megállapodása értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a tengeri határ kijelölésével kapcsolatos, tizenkilenc éve húzódó vita rendezését, s ezt volt hivatott megerősíteni a népszavazás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-08: Világfigyelő - B. Kovács András:

Védhatalom

Törvénybe iktatta a nemzeti összetartozás napját a magyar Országgyűlés. A sajtóban most megjelent törvényszövegből kiviláglik, szemléleti változást kanonizált a magyar parlament.
2010-06-08: Közélet - Csinta Samu:

Felelősséget vállalt a kormány

Emil Boc kormánya tegnap a parlamentben felelősséget vállalt két törvénytervezetért, amelyek egyebek mellett az állami alkalmazottak bérének 25 százalékos és a nyugdíjak 15 százalékos csökkentéséről rendelkeznek. Nem sokkal később benyújtották a Szociáldemokrata Párt (SZDP) bizalmatlansági indítványát a képviselőház és a szenátus elnöki kabinetjeihez. A képviselőház és a szenátus házbizottságai ma reggel ülnek össze, hogy a bizalmatlansági indítvány vitájának ütemtervéről tárgyaljanak.