Sok beszéd szegénység

2010. június 8., kedd, Máról holnapra

A parlament épületét körülvevő háromezernyi nyugdíjas és szakszervezetis dühös és elkeseredett gyűrűjétől távol, a biztonságos vastag falak mögött, igaz, meglehetősen hangos terembéli tiltakozások közepette, Emil Boc előterjesztette két törvénytervezetét: egyikkel a béreket, másikkal a nyugdíjakat nyesette meg keményen.

Abban az országban, ahol mind az átlagbérek, mind a nyugdíjak az európai uniós államok közül a legalacsonyabbak, ahol a szegénységi küszöb alatt él a lakosság harminc százaléka. Közhely ma már: a Băsescu—Boc-kormány elbaltázta az elmúlt másfél évben a válságellenes intézkedéseket, feláldozta az államfő választási kampányának oltárán az ország jövőjét. Boc most is jelenlegi politikai ellenfeleire mutogatott, s dicsérte pártját és koalíciós társait, akik e bátor és jövőbe néző intézkedéssorozatot meghozták. Szólamok, közhelyek halmaza volt Emil Boc beszéde. Ráadásul máig sem voltak képesek olyan válságellenes programmal előállni, mely legalább a reményt felcsillanthatná. Hulltak, mint eső az égből, az ígéretek az egészséges alapokra helyezett gazdasági növekedésről, a remek — egyelőre még csak érlelődő — nyugdíjtörvényről, a decentralizáció felette jótékony hatásáról, s úgy jelentette be a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését, hogy csak a luxusjáradékokról, azok igazságtalan voltáról ejtett szót, de arról hallgatott, hogy hamarosan 100, 200, 300 lejjel kevesebből kell majd megélnie hatmilliónyi embernek.

Nyakunkon a baj, s ezen az sem változtat, hogy a Szociáldemokrata Párt azonnal bizalmatlansági indítványt nyújtott be. Ha ennek következtében valami csoda folytán megbukik a kormány, az eredendő rossz, Traian Băsescu négy és fél évig még marad. És az a joga is, hogy ő nevezze meg a következő miniszterelnököt. Aki csakis olyan ember lehet, ki vállalja a Bocéhoz hasonló, alárendelt szerepet. És akkor ismét ott leszünk, ahol a part szakad.

És ősszel majd Emil Boc vagy egy másik bőbeszédű, szapora szavú miniszterelnök arról beszél: nem szorítottuk meg eléggé a nadrágszíjat, kénytelenek tehát az adókat is felemelni. Természetesen, a jövő érdekében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-06-08: Közélet - Farcádi Botond:

A megyére bízták az utat

Túlságosan megterhelő volt Zágon és Nagyborosnyó költségvetése számára a DC17-es községi út karbantartása, ezért átminősítették megyeivé. Az erről szóló határozatot legutóbbi ülésén ellenszavazat nélkül fogadta el Kovászna Megye Tanácsa. Így ezentúl a megyei önkormányzat gondoskodik az útszakasz karbantartásáról.
2010-06-08: Közélet - Kuti János:

Már sztrájkolni sem tudunk? (A múlt hét)

Eddig azt hittem, hogy csak dolgozni nem tudunk hatékonyan, de sztrájkolni, azt igen! Egy román állampolgár sokkal többet dolgozik, de ötször kevesebbet termel, mint az európai átlag.