MementóDr. Csutak Csaba

2010. június 9., szerda, Magazin

Kilencven évvel ezelőtt, éppen a Trianoni diktátum aláírásának évé­ben, 1920-ban született Kolozsváron tősgyökeres háromszéki család sarjaként.

Református esperes-lelkész, püspökhelyettes volt, egyházi író, zágoni dr. Csutak Vilmos, a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium és a Székely Nemzeti Mú­zeum jeles igazgatójának, történésznek és Simonffy Máriának gyermeke. Az elemi iskolát Sepsiszentgyörgyön végezte. 1938-ban érettségizett a Mikó Kollé­giumban. Mint Kolozsváron végzett teológus 1943 és 1990 között a belvárosi egyházközség lelkésze, 1968—1990 között egyházmegyei esperes. Hat éven át töltötte be az egyházkerületi főjegyzői tisztséget. Időközben helyettes professzori teendőket is ellátott a Protestáns Teológiai Intézetben. Doktori disszertációjának címe: Krisztus egyetlen egyháza. Több tanulmányával gazdagította a hittudományi ismeretek tárházát: Tavaszy Sándorról értekezett a Református Szemlében (1988/5—6. sz.), a szombatos kérdésről írt tanulmánya 1994-ben jelent meg Kolozsváron a Református élő könyvek sorozatban. 1995-ben hunyt el. Síremléke a Há­zsongárdi temetőben, hagyatékát felesége, a Református Család című kiadvány munkatársa őrzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-09: Magazin - :

IX. Székelyföldi Rockmaraton

Székelyudvarhely mellett, Szejkefürdőn július 6—10. között a minőségi zajok fesztiválján idén is számíthatunk premierekre, illetve nagyágyúk fellépésére.
2010-06-09: Magazin - :

Sydneyben a világgyalogló

Több mint hatvanhatezer kilométer megtétele után a hét végén Sydneybe érkezett az az ötvennégy éves kanadai férfi, aki a fejébe vette, hogy körbegyalogolja a Földgolyót.