IX. Székelyföldi Rockmaraton

2010. június 9., szerda, Magazin

Székelyudvarhely mellett, Szejkefürdőn július 6—10. között a minőségi zajok fesztiválján idén is számíthatunk premierekre, illetve nagyágyúk fellépésére.

Válság ide vagy oda, ilyen ,,apróságok" nem fojthatják el Erdély legrangosabb rockfesztiváljának szavát, avagy hangját, idén immár kilencedik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Rockmaratont.

Július 6-tól 10-ig lesz hangos a szejkefürdői völgyoldal, hála a Kárpát-medence legnépszerűbb zenekarjainak. A szervező Zeneudvar Kulturális Egyesület képviselői hétfőn sajtótájékoztatón ismertették a rendezvény programját. A két főszervező, Jére Ágoston Fülöp és Orosz-Pál Levente elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen idén is jelen lesz valamennyi rockzenei irányzat a punktól a heavy metálon keresztül a nemzeti rockzenekarokig.

Próbáltunk újítani — mondják a szervezők, tehát ezúttal is számíthatunk olyan zenekarra, melyet eddig még nem köszönthettünk a Rockmaraton szabadtéri színpadán. Ilyen Magyaroszág talán legnépszerűbb rockcsapata, a Tankcsapda, amely tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. S mert nemcsak a húszévesekéi a világot jelentő deszkák, ott lesznek a magyar blues és a nemzeti rock zászlóvivői is, Hobo, illetve a Kárpátia. A Rockmaraton idén is előrukkol külfödi csapattal, a folkmetált játszó finn Korpiklaanit hívták meg. Északi rokonaink két dolgot szeretnek az életben: inni és zenélni, talán nem véletlen, hogy a Korpiklaani (magyarul Erdei törzs) legutóbbi lemeze felvezető dalának címe: Vodka. De igennel válaszolt a meghívásra a Superbutt, a Nevergreen, a Dalriada, az Agregator, az AB/CD is. És természetesen számíthatunk fiatal tehetségekre, vagy éppen ,,öregedő", de még mindig hiperaktív hazai csapatokra is.

A szervezők elmondták, hogy Szejkén július 6-án, kedden bemelegítő ,,nulladik nappal", vagyis hajnalig tartó ingyenes szabadtéri bulival indul a Székelyföldi Rockmaraton. A koncertsorozat délutánonként négy órakor kezdődik, kivétel szombat, a Hammerworld-nap, amikor már 14 órakor a húrok közé csapnak a zenészek. És természetesen idén sem maradnak el a nagy népszerűségnek örvendő, nyereményekkel díjazott délelőtti vetélkedők, a dedikálások, a koncerteket követő, hajnalig tartó bulik.

Újdonságnak számít viszont egy nagyméretű (mintegy 300 négyzetméteres) sátor, amely szükség esetén az esőtől vagy épp az erős napsütéstől óvhatja meg a nagyérdeműt.

A rendezvény helyszínén non stop büfék, ingyenes sátorozás, strandolási lehetőség (11 óráig) és taxiállomás áll a résztvevők rendelkezésére. Az ötnapos rockmaraton belépője 180 lej, a napijegy ára pedig 50 lej, ha viszont valaki elővételben vált heti bérletet, akkor ezt a tavalyi áron, 160 lejért szerezheti be. Négy városban lehet majd jegyet vásárolni, Kolozsváron, Marosvá­sárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen, de hogy pontosan hol, az még eldöntésre vár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-09: Magazin - Józsa Lajos:

Miklósvárszék faluinak adója 1806-ban

Szigorúan elrendelte az Erdélyi Főkormányszék a falusi bíráknak az 1806. évi adók maradéktalan beszolgáltatását. A háborús évek megviselték a lakosság fizetőképességét. A hadba vonultak száma egyre nőtt, a Monarchia egész területén alig jutott betevő falatra. Egész Székelyföldön szárazság volt 1806-ban, ami tetőzte a nyomorúságos állapotokat.
2010-06-09: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Dr. Csutak Csaba (Mementó)

Kilencven évvel ezelőtt, éppen a Trianoni diktátum aláírásának évé­ben, 1920-ban született Kolozsváron tősgyökeres háromszéki család sarjaként.