Bocsárdi fellebbezettÁtadták az aláírásokat

2010. június 9., szerda, Közélet

Tegnap délben a sepsiszentgyörgyi városházán iktatták a Civilek Háromszékért Szövetség petícióját a Tamási Áron Színház értékeinek védelmében, csatolták hozzá az 1919 aláírást, amely négy nap alatt gyűlt össze. Közben Bocsárdi László megfellebbezte a bizottság jelentését, mellyel 8,92-esre értékelték munkáját, s ami azt jelenti, hogy nem hosszabbítják meg menedzseri szerződését.

A civil szervezet képviseletében Furus Levente és Toró Attila nyújtotta be a dokumentumot a hivatal ügyfélfogadó irodájában, majd Antal Árpád polgármesternek is átadták az aláírók listáját. A petícióban emlékeztetnek: a színház ötéves tevékenységét ellenőrző, polgármesteri rendelettel kinevezett értékelő bizottság által adott minősítés veszélyezteti a Bocsárdi László igazgatói tevékenységével szoros összefüggésben álló színházi értékeket, melyek az intézmény országos és nemzetközi elismertségét hozták. A kultúra diplomáciai eszköz egy város, egy ország életében, a Tamási Áron Színház pedig kulturális nagykövete Sepsiszentgyörgynek, egy személyi csere azonban beláthatatlan következményekkel járna, véget érne egy értékalkotó szakasz a színház életében — vélekednek.

Mintegy négy nap alatt közel kétezren támogatták a petíciót, köztük más megyéből, sőt, külföldről is. A kéréshez olyan neves magyar és román személyiségek is csatlakoztak, mint Alföldi Róbert, a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója, Victor Rebengiuc színész, Cristina Rusiecki kritikus, Ungvári Ildikó színházi szakíró, dr. Pomogáts Béla, a Magyar Írószövetség elnöke, Törőcsik Mari színész, Veress László színész, Mircea Morariu egyetemi tanár, színházkritikus, Tompa Gábor rendező, a kolozsvári színház igazgatója. A kezdeményezők szerint szembetűnő a diákok, egyetemisták magas aránya, ami azt igazolja, a Tamási Áron Színház a jövőt képviseli.

A petíció átadását követő rövid sajtónyilatkozatában Antal Árpád polgármester elmondta: örül, hogy Sepsiszentgyörgy és más városok polgárai kiállnak a színház mellett, ha csak annyi információval rendelkezett volna, mint ők, vagy ami az MPP közleményéből, illetve a sajtóban megjelentekből kiderül, maga is aláírta volna a petíciót. Klárik Attila, a háromtagú értékelő bizottság egyik tagja csak annyit jegyzett meg: kinevezésekor megkérdezte a polgármestertől, lehet-e őszinte az értékelés során, Antal Árpád pedig azt mondta neki, ezt is várja el tőle.

Bocsárdi László a Há­romszék érdeklődésére elmondta: procedurális tévedésekre hivatkozva megfellebbezte a bizottság értékelését. Az ötéves elemzést összemosták a 2009-es év értékelésével, holott ezt külön kellett volna választani — magyarázta, reményét fejezve ki, hogy új bizottságot neveznek ki. Az eset egyébként a sepsiszentgyörgyi tanács csütörtöki ülésén kerül napirendre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-06-09: Világfigyelő - Farkas Réka:

Röviden

Nem terjesztik a magyar szórólapokat
A szlovák posta az államnyelvtörvényre hivatkozva nem hajlandó terjeszteni a Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyik képviselőjelöltjének magyar nyelvű szórólapjait.
2010-06-09: Közélet - :

Szakmaiság és a számok szorítása (Színház az egész világ)

A napokban politikai hátszelű felvetések láttak napvilágot Bocsárdi László úgynevezett menesztésével kapcsolatosan a helyi sajtóban. Politikai ellenfeleim Bocsárdi Lászlót maguk előtt pajzsként tartva próbáltak engem újfent ellehetetleníteni, mint megannyiszor máskor. Ezúttal is, mint előző alkalmakkor, tényszerűen fogok az engem és a személyemen keresztül az önkormányzatot ért vádakra válaszolni.