Röviden

2010. június 9., szerda, Világfigyelő

Nem terjesztik a magyar szórólapokat

A szlovák posta az államnyelvtörvényre hivatkozva nem hajlandó terjeszteni a Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyik képviselőjelöltjének magyar nyelvű szórólapjait.

,,Otrombaságnak, egyfajta diszkriminációnak tartom a dolgot" — jelentette ki Hodosy Szabolcs, az MKP pozsonyi székházában tegnap tartott sajtótájékoztatóján. Juraj Danielis, a posta PR-menedzsere az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva azt mondta: felkérték a kulturális minisztériumot, közölje, hogyan kell a postának értelmeznie az államnyelvtörvény vonatkozó bekezdését.

Győzött a Magyar Összefogás Szerbiában

Megszületett Szerbiában a vasárnapi nemzetitanács-választások nem hivatalos végeredménye. Eszerint a Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetségnek több mint háromnegyedes többsége lesz a magyar kisebbségi ,,miniparlamentben". A VMSZ által támogatott Magyar Összefogás lista 77 százalékot ért el, a Vajdasági Magyarként Európába lista — amely mögött a Boris Tadic szerb elnök vezette Demokrata Párt áll — 13 százalékot kapott a választásra jogosultak 55,5 százalékos részvétele mellett. A másik három induló — a Kézfogás a Magyarságért lista, amelynek az élén a VMSZ-ből kizárt újvidéki polgármester-helyettes, Bunyik Zoltán és Rácz Szabó László zentai önkormányzati elnök, a Magyar Polgári Szövetség nevű vajdasági párt vezetője áll, továbbá a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal összefüggésbe hozott Magyar Remény Mozgalom és a Magyar Liga — a Vajdasági Szociáldemokrata Liga listája a szavazatok 3—3 százalékát kapta.

Kisebbek lesznek az önkormányzatok

A magyar Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek. Az MTI összesítése szerint a képviselők közül 258-an szavaztak igennel, 93-an nemmel. Az előterjesztésre igennel szavazott a Fidesz- és KDNP-frakció, az MSZP és a Jobbik képviselői viszont elutasították azt. A zárószavazáson nem vettek részt a Lehet Más a Politika képviselői, mert nem értenek egyet a törvénnyel. A jogszabály szerint már idén ősztől csökken az önkormányzati képviselő-testületek létszáma. A törvény egyes esetekben szigorúbb követelményeket rendel a jelölt- és a listaállításhoz, és felváltja az 1990-ben elfogadott, azóta többször módosított, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényt.

Sztrájkra készülnek a spanyolok

A spanyol közalkalmazottak a kormány múlt hónapban meghirdetett megszorításai miatt vonulnak utcára. A munkabeszüntetést a legnagyobb szakszervezetek szervezték, akik szerint nem fair, hogy a közszféra dolgozóit büntetik a kialakult nehézségekért. A BBC brit közszolgálati médium tudósítása szerint Spanyolországban 2,5 millióan dolgoznak közalkalmazottként. A szakszervezetek abban reménykednek, hogy több százezren csatlakoznak a megmozduláshoz.

Izrael nem engedi át az iráni segélyhajókat

Izrael nem engedi meg, hogy iráni hajók humanitárius segélyt szállítsanak a Gázai övezetbe — közölte tegnap egy izraeli lap diplomáciai forrásokra hivatkozva. ,,Ha nem engedtük át az ír hajót, akkor bizonyosan nem engedjük át az iráni hajókat sem" — mondta egy névtelenül nyilatkozó diplomata a Jerusalem Post napilapnak nyilatkozva. Teheránban hétfőn jelentették be, hogy az iráni Vörös Félhold szervezet hajókkal és repülőgéppel segélyszállítmányt küld a hét végén a Gázai övezetbe. Az iráni Forradalmi Gárda előzőleg bejelentette, hogy kész haditengerészeti kíséretet adni a teherhajókhoz. Ezzel kapcsolatosan diplomaták megjegyezték: Egyiptom aligha örülne, ha a Forradalmi Gárda karavánja áthaladna a Szuezi-csatornán. Más illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy Irán a Hamász palesztin szélsőséges szervezet legfőbb fegyverszállítója, s nem zárható ki, hogy segélyhajóinak a rakományában is fegyverek lennének.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-06-09: Világfigyelő - Czegő Zoltán:

A vég jelképasszonya (Jegyzet)

Nem kapargatok össze se hamut se maradék parazsat, hogy váljék jelképpé, mert hiszen jelkép itt minden, az is, ha megszületik egy gyermek, és azt Lászlónak, Attilának keresztelik, nem Romulusnak. Mégis, a nemzeti összetartozás alkalmával összeült magyar parlament június 4-én jelképet is terjesztett elénk — hogyan is mondjam?
2010-06-09: Közélet - Farcádi Botond:

Átadták az aláírásokat (Bocsárdi fellebbezett)

Tegnap délben a sepsiszentgyörgyi városházán iktatták a Civilek Háromszékért Szövetség petícióját a Tamási Áron Színház értékeinek védelmében, csatolták hozzá az 1919 aláírást, amely négy nap alatt gyűlt össze. Közben Bocsárdi László megfellebbezte a bizottság jelentését, mellyel 8,92-esre értékelték munkáját, s ami azt jelenti, hogy nem hosszabbítják meg menedzseri szerződését.