Márton Árpád a szerbiai választásokrólA nemzeti kérdést csak az autonómia oldhatja meg

2010. június 9., szerda, Közélet

A nemzeti kisebbségek gondjait csak akkor lehet megoldani, amikor saját maguk dönthetnek arról, miként akarnak tanulni, és kultúrájukat hogyan akarják kifejezni és fejleszteni — fogalmazott politikai nyilatkozatában Márton Árpád háromszéki parlamenti képviselő.

,,A múlt század történelme is bebizonyította, hogy semmilyen háború és semmilyen békeszerződés nem oldotta meg a nemzeti problémákat. Az európai államok zömében ezt a kérdést a regionális vagy kulturális autonómia révén próbálták orvosolni" — mondta Márton a június 6-i szerbiai választások kapcsán, amelynek során a Szerb Nemzeti Kisebbségek Tanácsait választották meg.

,,Szerbiában tizenkilenc kisebbség — közöttük a szerbiai román közösség — választotta meg kisebbségi tanácsát, amely az oktatás, kultúra, média és nyelvhasználat kérdéseiben rendelkezik kompetenciával — mutatott rá Márton Árpád. — Egy erre vonatkozó törvénytervezet évek óta a parlament három illetékes szakbizottságának asztalán hever, mi is várjuk saját tanácsaink megválasztását."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-06-09: Közélet - Farkas Réka:

Időszerűtlen törvénykezdeményezés

Időszerűtlen az RMDSZ-es képviselők törvénykezdeményezése, amellyel a napszámosok jogviszonyát kívánják rendezni — véli Fazakas Tibor, az MPP országos alelnöke.
2010-06-09: Belföld - :

Hírsaláta

CSELÉDLÉPCSŐN A NÉP SZÍNE ELÉ. Emil Boc hétfőn az épületet körülvevő tüntető tömeg miatt a cselédlépcsőn ment be a parlamentbe, hogy felelősséget vállaljon a két megszorító rendelkezést tartalmazó törvénytervezetért, és Roberta Anastase szobájában húzta meg magát az ülés kezdetéig. A teremben sem volt nyugalma, mind az ellenzéki képviselők, mind az erkélyeken helyet foglaló közönség kormány- és Băsescu-ellenes jelszavakat kiabált. Igaz, kezdeti zavara után hősiesen végigdarálta a szöveget. (Ziare.com)