Sepsi vártemplomának szellemi védőfala

2010. június 10., csütörtök, Kultúra

A sepsiszentgyörgyi református vártemplom nyolc-tíz méter magas, lőrésekkel és szuroköntőkkel ellátott, ovális alaprajzú várfala 1983-tól errefelé erős külső védőfallal bővült: dr. Szőts Dániel kezdeményezésére ekkor állították fel az első, a Székely Mikó Kollégium 1944-ben végzett diákjainak kopjafáját, amely azóta a világon egyedüli kopjafás szellemi védőfallá épült ki. A mikós évfolyamok emlékét ma hetven szál, a kő védőfallal párhuzamosan szaladó kopjafasor őrzi.

A körív legelső kopjafája egy emberöltő ideje alatt elkorhadt. Helyette közismert kopjafadoktorunk, Balázs Anti jó csernátoni cserefából faragott újat, amelyet pünkösd napján áztató májusi esőben a mikós diákok öreg csapata ünnepélyes, áldásos papi ceremónia közben állított fel.

A vártemplomot valaha kettős védőfal és vizes várárok övezte. A külső falakat egykoron lebontották — ezek köveiből épült a templom bejáratánál az első sepsiszentgyörgyi leányiskola —, mostanra egy újabb szimbolikus szellemi védőfal született, amely jelképesen a szellemi tatárbetörések és -dúlások ellen védelmezi a hetven kopjafa mögött felsorakozó sepsiszéki ezreket. Nem vívótornácos, szuroköntő és lőrésekkel ellátott kőfalakkal óvja az egykori templomerőd építőinek mai leszármazottjait, hanem felkiáltójelekként az ittlétünkre, meglétünkre figyelmeztető kopjafák sorával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-06-10: Kultúra - Kisgyörgy Zoltán:

Iparisták a Rétyi Nyírben

Az emlékezők: Lőrincz József és Gúzs Sándor
Az esztendő dereka felé haladva egyre több a kortárs- és érettségi találkozó, egyre több ünneplő-emlékező csoporttal lehet találkozni iskolákban, emlékkopjáknál, temetőkben.
2010-06-10: Család - Jártó Kocsis Edit:

Az élet csodája

Háromszéken ezer szülésre ezerkétszáz terhességmegszakítás jut. (újsághír)
A gyereket várók számára nincs nagyobb öröm, mint a baba érkezése, és ez is a természetes viszonyulás az élet csodájához. Mindez azonban eltorzul a nem kívánt terhesség esetében, és a szeretet helyett a gyűlöletet ébresztheti fel a terhes nőben.