HáziorvosSzénanátha és gyerekkori asztma

2010. június 10., csütörtök, Család
A szénanátha (rinitisz) és az allergiás asztma szoros összefüggésben áll egymással, minden 3—4. szénanáthás egyén asztmás lesz.

Ha az eleinte csak kisebb kellemetlenségeknek látszó tünetek — orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, tüsszögést kiváltó szénanátha — tartósan fennállnak anélkül, hogy kezelnék, nagy eséllyel alakulhat ki asztma. A szénanáthához társuló asztmát gyakran nem ismerik fel idejében, pedig a korai diagnózis és megfelelő terápiaválasztás mellett a két betegség tünetei egyensúlyban tarthatók.

A megelőzést szolgáló gyógyszert rendszeresen szedni kell, be kell tartani az orvos utasításait, így elkerülhető a kórházba kerülés.

A kisgyermekes szülőknek tilos dohányozniuk, és lakásukban másoknak sem engedhetik meg a cigarettázást. A dohányfüst jelentősen növelheti az asztmás tünetek erősödésének veszélyét, a beteg állapotának romlását.

Az asztmás gyerekek kétharmada kinövi a betegséget, másoknál végigkíséri teljes gyerekkorukat. A tünetmentessé vált páciensek egy része valóban ,,meggyógyul", a többieknek azonban 30—40 éves életkoruk környékén ismét asztmás panaszaik lesznek. Az asztmás gyermekek számára az inhalálás az egyik leghatékonyabb kezelés, a spacerek, inhalációs eszközök hatékonyan javítanak az ötévesnél kisebb gyermekeken is.

Fontos a testedzés és az állóképesség. A szülőknek ugyanakkor meg kell tanulniuk az elsősegélyt, ismerniük a rohamoldót, a gyógyszereket. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-06-10: Család - Jártó Kocsis Edit:

Az élet csodája

Háromszéken ezer szülésre ezerkétszáz terhességmegszakítás jut. (újsághír)
A gyereket várók számára nincs nagyobb öröm, mint a baba érkezése, és ez is a természetes viszonyulás az élet csodájához. Mindez azonban eltorzul a nem kívánt terhesség esetében, és a szeretet helyett a gyűlöletet ébresztheti fel a terhes nőben.
2010-06-10: Család - :

Kis meténg (Talajtakaró örökzöldek)

Üde talajú erdeinkben, gyertyános tölgyeseinkben, bükkösökben vadon is előforduló örökzöld félcserje a kis meténg (Vinca minor). Indásan kúszó, majd a szárcsomóknál legyökeresedő szárával sűrű sötétzöld szövedékként borítja és köti a talajt. Kék virágai április-májusban egyesével nyílnak.