Futball-vb

2010. június 24., csütörtök, Sport

B-csoport

Dél-Korea—Nigéria 2—2 (1—1)

Június 22. Durban, Moses Mabhida Stadion, 55 000 né­ző. Játékvezető: Benquerenca (portugál). Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong—Csa Du Ri, Li Jung Pjo, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu—Kim Dzsung Vu, Ki Szung Jong (Kim Dzse Szung, 87.), Park Dzsi Szung, Li Csung Jong, Park Dzsu Jung (Kim Dong Dzsin, 93.)—Jom Ki Hun (Kim Nam Il, 64.).

Nigéria: Enyeama—Shittu, Odiah, Yobo (Echiejile, a szünetben), Afolabi—Uche, Etuhu, Ayila, Aiyegbeni (Obinna, 70.)—Obasi, Kanu (Martins, 57.). Sárga lap: Kim Nam Il, illetve Enyeama, Obasi, Ayila. Gólszerzők: Li Dzsung Szu (38.), Park Dzsu Jung (49.), illetve Uche (12.), Aiyegbeni (69. — büntetőből).

A még pont nélkül álló nigériaiak kezdtek jobban, bár az ázsiaiak is meg-megmutatták oroszlánfogukat. A nigériaiak igyekezete a 12. percben góllá érett, Odiah jobb oldali beadására egy védő és Uche rohant, Uche volt a gyorsabb, és hét-nyolc méterről a kapu bal alsó sarkába pofozta a labdát. 0—1. És Uche nem lazított, a 18. percben kapu fölé lőtt szabadrúgásból, a 22. percben pedig lövése a bal kapufa tövéről vágódott vissza a mezőnybe. Fokozatosan erősítettek a koreaiak is, s a 38. percben sikerült egyenlíteniük. Ki Szung Jong bal oldali szabadrúgásból középre ívelt, érkezett Li Dzsung Szu, és furcsa mozdulattal — mintha fejelni akart volna, aztán mégis a lábát használta — a kapu jobb alsó sarkába küldte a labdát. 1—1.

Szünet után ott folytatódott a csata, ahol az elsőben abbamaradt: az ázsiaiak újabb pontrúgásból vezetést szereztek a 49. percben. A tizenhatos bal oldali csücskéről Park Dzsu Jung végzett szabadrúgást, és a sorfal mellett a kapu bal alsó sarkába csavart. 2—1. Park az 54. percben növelhette volna az előnyt, de lövése elsüvített a bal kapufa mellett, majd néhány perccel később egy balról jövő labdát emelt át a kapuson s a kapun is. Az afrikaiak „vették át a szót", s a 66. percben Aiyegbeni alig három lépésről az üres kapu mellé pofozta a balról laposan érkező labdát. Két perccel később Kim Nam Il besegített, hátulról elkaszálta Obasit bent, a büntető területen, a bíró sípolt, sárga lapot mutatott, és tizenegyes pontot. Aiyegbeni nem hibázott, és a kapu jobb alsó sarkába helyezte a labdát. 2—2. A hátralevő időben akadtak még lehetőségek mindkét oldalon, de az eredmény már nem változott. (á)

Görögország—Argentína 0—2 (0—0)

Polokwane, Peter Mokaba Stadion, 38 891 néző. Vezette: Ravshan Irmatov (üzbég). Görögország: Corvasz—Vintra, Morasz, Kirgiakosz, Toroszidisz (Pacacoglu, 55.), Ciolisz, Papadopulosz, Papasztatopulosz, Karagunisz (Szpiropulosz, 46.), Kacuranisz (Ninisz, 54.), Szamarasz. Edző: Otto Rehhagel. Argentína: Romero—Otamendi, Demichelis, Burdisso, C. Rodriguez, Bolatti, Veron, M. Rodriguez (Di María, 68.), Messi, Agüero (Pastore, 77.), Milito (Palermo, 80.). Edző: Diego Armando Maradona. Gólszerzők: Demichelis (77.), Palermo (89.). Sárga lap: Karagunisz (30.), illetve Bolatti (76.).

Az első félidő nagy része argentin fö­lénnyel telt, a görögök főként a védekezéssel voltak elfoglalva, és az ellentámadásokra alapoztak. A 19. percben Verón kísérletezett mintegy 28 méterről, a hellének hálóőre azonban kiütötte a labdát a léc alól. A dél-amerikaiak folyamatosan támadtak, az európai alakulat játékosai pedig egyre kevesebbszer értek a labdához. A véghajrá­ban Corvasz kétszer is megmenti csapatát: előbb Maxi Rodriguez, majd Messi lövését kellett bravúrosan hárítania. A szünet után Otto Rehhagel tanítványai továbbra is nagyon defenzív futballt játszottak, sőt, egy pillanatra sem tudták átvenni a kezdeményezést. Ezzel ellentétben hatalmas fölényben focizott Maradona alakulata, játékosai pedig rendre hagyták ki a ziccereket. Igaz, ehhez kellett Corvasz, a görögök kapusa is, aki nagyon remek napot fogott ki. Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik — tartja a mondás. Hát az argentinok addig rohamozták a görög kaput, amíg be nem vették, és ezt már Zeusz sem tudta megakadályozni. A 77. percben egy jobb oldali szöglet után az ötösön pattogott a labda, amit akarva vagy akaratlanul kézzel továbbított az egyik csapattársa Demichelisig, aki habozás nélkül a léc alá lőtte (1—0). A 89. percben Messi verekedte át magát a teljes görög védelmen, erős lövését Corvasz még védte, a kipattanó labdát azonban a csereként beálló Palermo a bal sarokba küldte (2—0). A véghajrában már nem történt semmi, a lefújást követően az égszínkékek örömittasan ünnepelték a továbbjutást. (t)

C-csoport

Egyesült Államok—Algéria 1—0 (0—0)

Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 35 827 néző. Játékvezető: De Bleeckere (belga). Egyesült Államok: Howard—Cherundolo, Bornstein (Beasley, 81.), DeMerit, Bocanegra—Donovan, Bradley, Edu (Buddle, 64.), Dempsey—Altidore, Gomez (Feilhaber, 46.). Algéria: M’Bolhi—Bugerra, Hallis, Jahja, Belhadzs—Laszen, Jebda, Ziani (Gudiura, 69.)—Kadir, Dzsebbur (Gezzal, 66.), Matmur (Szaifi, 86.). Sárga lap: Jebda, Altidore Jahja, Laszen, Beasley, Jahja. Kiállítva: Jahja (93.). Gólszerző: Donovan (91.).

A továbbjutás tétje meghatározta a mérkőzés ritmusát, a küzdelem hevét. Jobban talán az amerikaiakat motiválta, akik határozottabban igyekeztek a győztes gól megszerzésére. Ki is hagytak néhány biztosnak tűnő gólhelyzetet. Dempsey 21. percben lőtt gólját les címen nem adja meg a bíró, ugyanaz a Dempsey a 36. percben kapura perdít alig két lépésre a gólvonaltól (ezt menti egy védő), rá egy percre Altidore és Donovan zavarja egymást hat méterre a kaputól...

Szünet után sem változik a játék képe, az amerikaiak folytatják gólhelyzetsorozatukat (Dempsey-kapufa az 57. percben, Bradley, Dempsey, Bradley...), aztán jön a hosszabbítás első perce. Dempsey lövését kiüti M’Bolhi, érkezik Donovan, és közelről a jobb alsó sarokba lő. 1—0. Az amerikaiak ezzel elsőként zárják a csoportküzdelmet. (á)

Szlovénia—Anglia 0—1 (0—1)

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay. Nézőszám: közel 40 000. Vezette: Wolfgang Stark (német). Szlovénia: S. Handanovic—Brecko, Cesar, Suler, Jokic, Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm (Matavz, 79.), Novakovic, Ljubijankic (Dedic, 62.). Edző: Matjaz Kek. Anglia: James—G. Johnson, Upson, Terry, A. Cole, Milner, Barry, Lampard, Gerrard, Defoe (Heskey, 86.), Rooney (J. Cole, 72.). Edző: Fabio Capello. Gólszerző: Defoe (23.). Sárga lap: Jokic (40.), Birsa (79.), Dedic (81.), illetve G. Johnson (48.).

A sarokba szorított angol válogatott kezdte jobban a mérkőzést, s az első félidőben a várakozásoknak megfelelően jóval többet kezdeményezett, támadott, és remekül védekezett. Ennek a 23. percben meg is volt az eredménye. Akkor egy tökéletes jobb oldali Milner-beadást értékesített Defoe, aki öt méterről egy szlovén védővel a hátán a kapu közepébe lőtt (1—0). A folytatásban is a háromoroszolánosok voltak veszélyesebbek, és több ziccer is kimaradt, a Kis sárkányok (szlovénok) pedig az ellentámadásokra alapoztak. A szünet után az angolok hamar eldönthették volna a találkozó végkimenetelét, de Rooney csak a kapufát találta el. A véghajrában a szlovénok többször is egyenlíthettek volna, de az angol védelem mindig jól zárt, és így már nem változott az eredmény.

Továbbjutott az Egyesült Államok és Anglia.

A Tipp-vb állása a tegnap délutáni meccseket követően: 1. Demeter Imre 04 — 48 pont, 2. Incze Béla Attila 01 — 47 pont, 3. Fazakas Sándor Imre 05 — 44 pont, Pál Sándor 02 — 44 pont, Nagy András 225 — 44 pont, 6. Akácsos László 04 — 43 pont, Veres Gergő Márk 01 — 43 pont, Fazakas Sándor Imre 03 — 43 pont, Ionel-Paul Iancu 02 — 43 pont, Ruzsa Dénes 04 — 43 pont. (t)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-06-24: Közélet - :

Szlovénia—Anglia 0—1 (0—1) (C-csoport)

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay. Nézőszám: közel 40 000. Vezette: Wolfgang Stark (német). Szlovénia: S. Handanovic—Brecko, Cesar, Suler, Jokic, Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm (Matavz, 79.), Novakovic, Ljubijankic (Dedic, 62.). Edző: Matjaz Kek. Anglia: James—G. Johnson, Upson, Terry, A. Cole, Milner, Barry, Lampard, Gerrard, Defoe (Heskey, 86.), Rooney (J. Cole, 72.). Edző: Fabio Capello. Gólszerző: Defoe (23.). Sárga lap: Jokic (40.), Birsa (79.), Dedic (81.), illetve G. Johnson (48.).
2010-06-24: Család - :

Nőnek köszönhetik (Százéves az Apák napja)

Száz évvel ezelőtt, 1910. június 20-án Sonora Smart Doddnak elege lett abból a széles körben elterjedt nézetből, hogy az apák lusták, lomposak és részegesek. Ezért úgy döntött, az apáknak megérdemelt helyükre kell kerülniük.