Százéves az Apák napjaNőnek köszönhetik

2010. június 24., csütörtök, Család

Száz évvel ezelőtt, 1910. június 20-án Sonora Smart Doddnak elege lett abból a széles körben elterjedt nézetből, hogy az apák lusták, lomposak és részegesek. Ezért úgy döntött, az apáknak megérdemelt helyükre kell kerülniük.

Bár az apák nagy utat tettek meg a múlt század eleje óta, mégis sokan gondolják úgy, szükség lenne még az ,,apaimázs" fényezésére, amely különösen a Tiger Woods és a hozzá hasonló botrányok kipattanása után különösen időszerűnek látszik.

Sonora Doddnak akkor telt be a pohár, amikor 1908-ban egy istentiszteleten a lelkész az anyák napja jelentőségéről és az anyák szerepéről értekezett hosszasan. Bár a prédikáció teljesen rendben volt, Dodd szíve mégis sajgott. ,,Nem gondolod — kérdezte meg évekkel később a lelkészt —, hogy az apáknak is helyük van a nap alatt?"

Dodd apja, William Smart túlélte az amerikai polgárháborút, majd felkerekedett, és az ország nyugati részei felé vette az irányt, hogy szerencsét próbáljon. Felesége 1898 telén, hatodik gyermekük születése közben meghalt. Az apának azonban Sonora, a legidősebb és egyben az egyetlen lánygyermek segítségével sikerült egyben tartania a családot. Sonora már akkor meg volt győződve az apák szerepének hihetetlen fontosságáról, amikor ez még nem tartozott a népszerű elméletek közé. A maga idejében Sonora apjának erőfeszí­tése ritkaságszámba ment. Ma azonban az Egyesült Államokban a statisztikák szerint a gyerekeiket egyedül nevelő szülők 15 százaléka férfi. Sőt, 2009-ben 158 000 gyesen lévő apukát számláltak, akiknek felesége dolgozott, miközben ők otthon a gyerekeket nevelték.

Az apukák a meseolvasásban is az élen járnak, nem fukarkodnak a dicséretekkel, naponta legalább háromszor pozitívan megerősítik gyermekeiket, és szabadidős programokon szórakoztatják a kicsiket. A helyzet azonban távolról sem ennyire rózsás. Az utcán kóborló, otthonról megszökő gyermekek 90 százaléka apátlan családokból kerül ki, és a középiskolából kimaradó diákok 71, az öngyilkosságot elkövető fiatalok 63 százaléka él apa nélküli családban.

A férfiak többet kockáztatnak, többet bolondoznak és sokkal több káros szenvedéllyel küzdenek, mint a nők. Manapság nehezebben érnek meg, mint a nők, és sokáig ülnek a mama szoknyája mellett, akár a 30-as éveikben járva is.

Az apák napja jó ürügy minden társadalom számára, hogy szemügyre vegye, milyenek az adott kultúrában a férfiak és a fiúk.

Sonora Dodd addig szervezkedett és kilincselt, amíg 1910 júniusában megtartották az első apák napját Washington államban.

Az anyák napjának törvénybe iktatásával semmi probléma nem volt. 1914-ben a Kongresszus az ünnep megtartására május második vasárnapját jelölte ki. Az apák napjának sokkal hosszabb utat kellett megtennie. 1966-ban Lyndon B. Johnson elnök kiáltványban jelölte ki az ünnep napját június harmadik vasárnapjára, de törvénybe csak 1972-ben, Nixon elnöksége alatt iktatták. A napot az országok más és más időpontban tartják, Magyarországon június harmadik vasárnapján, Romániában (idén először) május 9-én ünnepelték meg.

Sonora Dodd, aki tudta, hogy kell rendbe tenni az apák dolgát, 96 éves korában halt meg. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-06-24: Sport - :

Futball-vb

B-csoport
Dél-Korea—Nigéria 2—2 (1—1)
Június 22. Durban, Moses Mabhida Stadion, 55 000 né­ző. Játékvezető: Benquerenca (portugál). Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong—Csa Du Ri, Li Jung Pjo, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu—Kim Dzsung Vu, Ki Szung Jong (Kim Dzse Szung, 87.), Park Dzsi Szung, Li Csung Jong, Park Dzsu Jung (Kim Dong Dzsin, 93.)—Jom Ki Hun (Kim Nam Il, 64.).
2010-06-24: Család - :

Férfi vasalóval

Egy 28 éves német férfi 58 órán és 40 másodpercen át vasalt megszakítás nélkül, és ezzel új rekordot állított fel.