Az áfaemelés következményeiElsejétől minden drágul

2010. június 30., szerda, Közélet

Az általános forgalmi adó 19 százalékról 24 százalékra történő emelését már július elsejétől megérzi a lakosság, az üzletekben minden készleten levő árura új címke kerül, és a hirtelen átállás gondokat is okoz a kereskedőknek. Középtávon azonban nem biztos, hogy nagyarányú áremelkedés következik, ennek oka egyszerű: a fizetőképes kereslet egyre szűkül, gyakorlatilag tehát hiába drágítanak, ha nem lesz, ki vásároljon.

A kereskedők azonnali lépésre kényszerülnek: egyik napról a másikra kell átállítaniuk a kasszagépeket az áfaemelés miatt, a termékeket új árcímkével kell ellátniuk, több üzlet nem is tudja ezt egy éjszaka alatt megoldani, így megeshet, leltározni fognak, rövid időre bezárják a boltokat. A kormány intézkedése azonnal tükröződni fog az árakban, ez valamivel több, mint négyszázalékos drágulást okoz egyelőre. A további drágulás mértéke attól függ, hogy a termelők módosítják-e az árakat — magyarázta a Háromszéknek Berszány Tibor, a Bertis üzletlánc tulajdonosa. Mint mondta, minden adótörvénykönyvi módosítás negatívan érinti a vállalkozókat, már csak azért is, mert nem számoltak azzal, ráadásul az áfaemelés következtében a vásárlóerő csökken, ez pedig az eladásokra is kihat. Jelenleg egyfajta ijedelem tapasztalható, vásárolnak az emberek, igyekeznek beszerezni a tartalékokat, elsejétől valószínűleg visszaesés következik az első napokban. Ezt követően azonban vélhetően stabilizálódik a helyzet, ,,az élet megy tovább" — vélekedett a fogyasztás alakulására vonatkozó kérdésünkre.

Nem bírja meg a zsebünk

Herman Rosner, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette: az áfaemelés nyomán a helyzet csak romlik, ahelyett, hogy javulna, az intézkedés igen érzékenyen érinti a vállalkozói szférát, szűkíti a piacot, árfolyam-növekedést idéz elő, végső soron pedig inflációt okozhat. Gyakorlatilag egy kis- és középvállalkozásnak eddig is 51 százaléknyi adót kellett fizetnie, a minimáladó bevezetése után most ez az arány eléri az 56 százalékot. Szabadesésben a gazdaság, és a motorokat kellene beindítani, de a történelmi tapasztalatok azt bizonyítják, ezt a fogyasztás, az export serkentésével, azaz adócsökkentéssel lehet elérni — magyarázta Rosner.

Ami az infláció alakulását illeti, véleménye szerint nem biztos, hogy az áfaemelés középtávon tükröződik majd az árakban, bár kezdetben, pszichológiai okok miatt is, a drágítás az első reakció. Ennek oka, hogy a piac beszűkült — ehhez az állami alkalmazottak bércsökkentése is hozzájárult —, így a vállalkozónak kétszer is meg kell gondolnia, merjen-e árat emelni. Ha ezt is választja — hiszen veszteségesen nem működtetheti huzamosabb ideig a céget —, valamivel igyekszik majd kárpótolni a fogyasztót, például minőségi jobbítással — vélekedett. Az áfaemelés azonban a szürkegazdaság növekedéséhez vezethet, többen a törvények kijátszását választhatják, pedig a korábban tervezett nyugdíjcsökkentésből megtakarított pénzt a fekete- és szürkegazdaság egy részének kifehérítése révén is előteremthette volna az állam.

Amúgy a háromszéki vállalkozók kö­rében az áfaemelés mellett az is rontja a hangulatot, hogy az állam még nem törlesztette adósságait, emiatt egyfajta ördögi kör alakul ki, hiszen az illető vállalkozás a maga során több cégnek is tartozik — magyarázta Rosner, aki szerint némi pozitívum, hogy az exportra termelő cégeknél valamivel jobb a helyzet. Megoldást szerinte az európai uniós alapok lehívása, a minimáladó megszüntetése, a környezeti értékek kihasználása jelenthetne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-06-30: Közélet - :

Köztársasági elnökké választották Schmitt Pált

Schmitt Pált, a Fidesz—KDNP jelöltjét választotta meg köztársasági elnöknek tegnap az Országgyűlés.
2010-06-30: Közélet - Csinta Samu:

Világsztárok Sepsiszentgyörgyön

Ma nyílik a marosvásárhelyi származású, New Yorkban élő Tamás Klára textilművész kiállítása. A tárlatnyitó pedig egyben a művésznő barátja, Harry Tavitian dzsesszzenész koncertjére is csábít.