Kerti és erdei iszalag

2010. július 15., csütörtök, Család

A rideg betonfalak ,,kék ruhája" a kerti iszalag (Clematis jackmanii), amely mint nemesített hibrid a C. lanuginosa és a C. viticella alap- (anya-) növényektől származik.

Tulajdonképpen mind a kerti, mind az erdei iszalag (C. vitalba) égövünk kevés liánnövényeihez (kúszószárú cserje) tartozik, s ez a tulajdonsága teszi alkalmassá lugasok, házfalak, erkélyek barátságosabbá tételére.

A boglárkafélékhez tartozó kék, olykor ennek rózsaszínig változó virága, majd termése a családnak megfelelően (mint a kökörcsin) repítőkészülékkel ellátott. Hálás növényünk tartósan virágzik, és bírja a telet. Ott szereti, ahol félárnyékos a hely, és rendszeres vízellátottságú a talaj. Szaporítani magról, dugványról, sőt, bujtással is lehet július-augusztusban, a következő évben pedig a már meggyökerezett hajtást leválasztjuk az anyanövényről. Tavasszal meg kell nyírni, eltávolítva a túl hosszú és túl vékony ágakat, hasonlóképpen ritkítással szellősebbé kell tennünk a dúsabb virágzásért.

Az erdei iszalag bozontos fehér virágairól, ősszel gomolyagszerű terméscsoportjáról ismerszik meg. Ligeterdők, erdőszélek liánja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-15: Család - Jártó Kocsis Edit:

Szakmai ártalom (Doktor Bubó esetei)

Légy Lili nemrég érte el a nyugdíjaskort, és hazaköltözött falura a könnyebb megélhetés kedvéért.
2010-07-15: Család - :

Alkoholfogyasztás és termékenység

Azok a nők, akik terhességük alatt alkoholt isznak, károsíthatják leendő fiaik termékenységét — közölték dán kutatók a Rómában tartott termékenységi konferencián.