Mi, hol, mikor?

2010. július 20., kedd, Mi, hol, mikor?

A Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség gyűjtést szervez a bölöni árvízkárosultak megsegítésére. Pénzadományt és tartósélelmiszer-csomagokat 10—17 óráig a lelkészi hivatalban várnak.

Kiállítás

* Ütő Gusztáv ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Mí­ves Házból kiindulva finissage-t, azaz tárlatvezetést tart Válogatás című kiállításai befejezéseként. Az érdeklődők végigjárhatják a kiállítótermeket — Míves Ház, Lábas Ház, Magma és Képtár —, és kérdéseket lehet feltenni az alkotónak, aki háttértitkokat is hajlandó elmondani munkáiról.

* A Magyar Távirati Iroda Zrt., a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a székelyudvarhelyi művelődési ház szervezésében szerdán 20 órakor Székelyudvarhelyen a művelődési házban (Tamási Áron utca 15. szám) Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Belénessy Csaba, az MTI stratégiai alelnöke megnyitja a Rendszerváltás ― Kor-képek, 1989―1994 című fotókiállítást. A belépés ingyenes. Nyitva tartás: hétköznap 10―18, szombaton 10―13 óráig, vasárnap zárva. A kiállítás 2010. augusztus 7-ig látogatható. Telefon: 0266 218 147.

Míves emberek sokadalma

Kézműves vállalkozókat, iparművészeket várnak július 30—31-én Székelyudvarhelyre a Míves Emberek Nagy Sokadalmába. Jelentkezési feltételek: www.artera.ro, office@artera.ro, felvilágosítás a 0266 210 682-es, 0744 593 192-es telefonon.

aniMéter I., 2010

A sepsiszentgyörgyi Cabiria Egyesület első ízben szervezi meg az aniMéter animációs alkotótábort augusztus 9. és 15. között a felsőcsernátoni Hanna Panzióban. A táborba a Kovászna megyei animáció iránt érdeklődő, 15—25 év közötti fiatalokat várják. Technikák: klasszikus (papír, tárgy, gyurma stb.) és digitális animáció. A jelentkezők egy animációs filmtervvel (forgatókönyv vagy story board) pályázhatnak, amelyet a tábor lakói közösen készítenek el. A jelentkezéshez szükséges: jelentkezési adatlap, önéletrajz, forgatókönyv vagy story board. Részvételi díj 370 lej (egyheti szállás és teljes ellátás, valamint az oktatói díj). Aki visz magával laptopot, annak 320 lej. A jelentkezési adatlap letölthető a www.animeter.freeblog.hu honlapról. A táborban elkészült filmeket a nagyváradi Metrion Animációs Filmfesztiválon és a sepsiszentgyörgyi animáció-világnapi rendezvényen mutatják be október 28—30. között. Táborszervező: Melkuhn Andrea, a Cabiria Egyesület elnöke. Oktató: Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára, a Metrion Animációs Filmfesztivál igazgatója. Jelentkezni augusztus 2-ig lehet a következő e-mail címeken: melkuhn2000@yahoo.com, balazszoltan77@gmail.com. Telefon: 0741 926 776 (Melkuhn Andrea), 0753 056 470 (Balázs Zoltán).

Kékfény

Ittas verekedők. Pénteken értesítették az almási rendőröket, hogy előző hét végén, szombat éjszaka az egyik lokálban ittas emberek összeverekedtek. A rendőrök vizsgálódásából kiderült, hogy miután együtt ittak, K. Ödön fejbe verte D. F.-et, aki koponyasérüléseket szenvedett. Ú Szombat délután háromkor értesítették a baróti rendőröket, hogy Felsőrákostól négy kilométernyire, az egyik esztenán két juhász, B. B. (26) és T. J. (40) összeverekedett. Úgy néz ki, hogy B. Botond juhászbottal verte fejbe társát, akit a baróti kórházba szállítottak. Mindkét eset besorolását a törvényszéki orvosi látlelet alapján döntik el.

Gyújtogatás. A csernátoni rendőrök csütörtök éjjel észrevették, hogy ég az egyik gazda istállója. Már az első vizsgálódás is gyújtogatásra utaló nyomokat tárt fel. A tettel Sz. János (19) helybeli lakost gyanúsítják. Mint kiderült, Sz. J. egy nappal korábban egy másik gazda konyhájából kétliteres flakonban benzint és egy kést lopott. A benzinnel másnap éjjel felgyújtotta volt munkaadója istállóját, és elszaladt. Behatolt egy másik istállóba (régebben állatgondozóként dolgozott ott), elkötött egy lovat, és Ikafalva irányába ment. Később a lovat egy felsőcsernátoni kertben találták meg. A jelek szerint a fiatalember nem volt megelégedve a bérrel, amit munkájáért kapott, efölött a múlt hét végén ittasan összeveszett a gazdával, a veszekedéshez egy lánnyal kapcsolatos nézeteltérés is hozzájárult. Most gyújtogatás és minősített lopás vádjával folyik eljárás.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön. Napközben a folyóvizek medrében és azok környékén irtják a szúnyogokat, esténként pedig a kerteket, pincéket fújják be szúnyogirtó szerrel. Ma a Palló, Malomgát, Gát utcát, szerdán az Orbán Balázs, Őrkő, Debren utcát keresik fel. A szúnyogirtás 20 és 23 óra között zajlik, előtte 15 perccel a közösségi rendőrség munkatársai jelzik az akció kezdetét, kérik a lakosságot, engedjék be a szakembereket a portájukra. Felhívják a méhészek figyelmét, hogy ebben az időszakban nem szabad kiengedni a méheket.

Áramszünet. Ma 9—15 óráig Étfalvazoltánban, 8—10 óráig Gelencén a 4-es transzformátorállomás körzetében, mától péntekig naponta 8—17 óráig a 3-as transzformátorállomás körzetében, 9—16 óráig Nagyajtán és Középajtán, 8.30—14 óráig Kézdivásárhelyen az Ady Endre, Patak és Kert utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Találták. Ezüst férfikarkötőt találtak pénteken. Érdeklődni a 0748 124 998-as telefonon lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-19: Közélet - Váry O. Péter:

A hétvége hírei

Magyarország hitel nélkül
Két hétig tartó intenzív tárgyalássorozat után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége visszatért Washingtonba, az Európai Bizottság (EB) pedig elhalasztotta a Magyarországnak nyújtott hitel felülvizsgálatának lezárását.
2010-07-20: Sport - :

Sport

Triatlonistáink tisztes helytállása
Folytatták jó szereplésüket a Tri-Aluta triatlonistái. Vasárnap a bulgáriai Várnában versenyeztek az európai junior Triatlon Kupa rendezvényén.