Vacsoracsata Sepsiszentgyörgyön 1829-ben

2010. július 20., kedd, Magazin

Minden második évben a Sepsiszentgyörgyi Csizmadiacéh megválasztotta tisztségviselőit. Így történt 1829. január 1-jén is, amikor főcéhmesternek Kiss Miklóst választották a céhbe tömörült mesteremberek.

A gyűlés után a céh tagjai felsorakoztak, és az újonnan választott céhmester házához vonultak, ahol már megterített asztal várta őket. A céh jóváhagyásával a vacsora után két veder bor is az asztalra került. A huszonkét mesterembernek nem volt elég az előre meghatározott bormennyiség, és rendeltek még egy vederrel. A céh törvényei szigorúan büntették a lármázást és az illetlen viselkedést, ám a bor hatására mégis igazi csata tört ki a résztvevők között. A konfliktus kezdeményezője Butak András volt. A céh jegyzője az eseményekről így számol be:

,,Senor Butak András atyánkfia, hogy a céhben támadt zenebona alkalmatosságával, azon lárma között választó akart lenni, azok közül egyiknek a haját megfogván az ajtón kivitte. Szőts László atyánkfia, hogy fiát, Józsefet a lármázók közül kiszabadítsa, egy atyánkfiát pofon ütött. Szabó Dávid, hogy a zenebonának indítója volt, és más atyánkfiának a gyertyatartót a fejébe ütötte úgy, hogy a vér ellepte, és káromkodott. Szabó József, hogy a főcéhmestert a házánál megragadta, hogy az ajtón kivigye, de az ahhoz való szándékának eleget nem tehetett, úgyszintén az atyamestert minden igaz ok nélkül megverte."

Másnap a céh öregjei ,,díjazták" a verekedőket, akik a következő büntetéseket kapták: Butak András 3 Rénes Forintot, Szőts László 30 krajcárt, Szabó Dávid 3 Rénes Forintot, Szabó József 3 Rénes Forintot fizetett a céh ládájába.

Így ért véget a főcéhmester-választás 1829-ben, mely vacsoracsata volt a szó igaz értelmében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy
id. GÁSPÁR ISTVÁN
56 éves korában hirtelen elhunyt.
Temetése 2010. július 20-án 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi új református ravatalozóháztól az új református temetőben.
A gyászoló család
2171
2010-07-20: Magazin - Gyila Sándor:

Portugál—román együttműködés a láthatáron (Kovásznai szívkórház)

Lapunk 1998—2002 között hírt adott arról, hogy a portugál szakember Románia egyik legnagyobb szív-érrendszeri gyógyintézményéről egy külföldi konferencián szerzett tudomást.