Volt egyszer egy gyár...

2010. július 20., kedd, Magazin
Magyarország egykor volt nagyhírű film- és fotópapír-vállalata, a Kodak- és a Forte-gyár történetét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a Váci Értéktár épületében.

Zomborka Márta, a városháza közgyűjteményi és közművelődési referense a különleges kiállítás előzményeiről elmondta, hogy a Forte-gyárat mindenki elsiratta már: az ott készült filmet, fotópapírt évtizedekig használó fotósok ugyanúgy, mint a gyár egykori dolgozói, illetve maga Vác városa. A helyi levéltár azonban most nem siratni, hanem bemutatni szeretné a Kodak/Forte múltját.

Felhívásukra közel hatvanan juttatták el a szervezőkhöz fényképeiket, tárgyaikat, hang- és videofelvételeiket, sokan pedig adatokkal segítették az előkészítő munkát. Az összegyűlt ,,kincseket" három részben (három színben) tárja a látogatók elé a levéltár. Az első, Volt egyszer egy gyár... — a Kodaktól a Fortéig című kiállítási részben a több száz fénykép digitalizálásának eredményeként összeállított, 140 fényképből álló tablót, illetve a nyolc tárlóban és vitrinben elhelyezett tárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők. A második szín Fekete István fotóművész 32 fényképét vonultatja fel. Fekete a Forte létezésének utolsó heteit fotózta végig, dokumentumértékű felvételeit Egy gyár végnapjai címmel adja közre. A rendezvény harmadik elemeként neves fotóművészek Forte-papírra készített nagyításainak kópiáit gyűjtötték csokorba a rendezők — e résznek a ForteForever 10 címet adták.

A kiállítás — amelyhez kapcsolódóan Vác város levéltára 28 oldalas katalógust is kiad — csütörtökön a Váci Világi Vigalom előrendezvényeként nyílik a város főterén lévő Értéktár épületében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-20: Magazin - :

A 185. Anna-bál

Európa kulturális fővárosa, Pécs lesz a díszvendég a 185. Anna-bálon, amelyet július 24-én este rendeznek meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében.
2010-07-20: Riport - Mózes László:

A víz ágyastul felemelte a férjemet, lelkem! (Árvíz után bölönben)

Nincs szó elmondani, mit éltünk át Bölönben a vasárnap délutáni árvíz idején, tehetetlenek voltunk, mentettük az életünket, még most is libabőrös vagyok, ha rágondolok — foglalja össze az átélteket Bucur Hajnalka, a sok száz károsult egyike.