A 185. Anna-bál

2010. július 20., kedd, Magazin
Európa kulturális fővárosa, Pécs lesz a díszvendég a 185. Anna-bálon, amelyet július 24-én este rendeznek meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében.

Az idei Anna-bálon is átadják a Kiss Ernő-díjat, illetve a hagyományoknak megfelelően megválasztják a bál szépségkirálynőjét és két udvarhölgyét. A bálra már hónapokkal ezelőtt minden jegy elkelt, noha emeltek a tavalyi árakon, s most a legolcsóbb belépő 45 000, a legdrágább 60 000 forintba kerül.

Éjfélkor — a báli szépségek megválasztása előtt — a Pécsi Balett művészei adnak gálaműsort. Háromtagú zsűri választja majd ki a tizenöt legszebb hölgyet, s rájuk szavazhatnak a Duna Televízió nézői. Az adást öt földrész magyarsága láthatja, s a nézők szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz a bál szépségkirálynője és két udvarhölgye. A szépségkirálynő ezúttal is egy díszes, Viktória-mintás herendi vázát vehet át, az első udvarhölgy Rotschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap — mondta Kőrös Endre, a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. marketingvezetője. Közölte: a manufaktúra mintegy hárommillió forint értékben támogatja a bált, hiszen több száz számozott, egyedi porcelánszívet is készítenek a nevezetes bál hölgyvendégeinek, illetve a Kiss Ernőt ábrázoló porcelán huszárszobor is manufaktúrában készül.

Bóka István polgármester hangsúlyozta, hogy a Kiss Ernő-díjat — idén már hetedik alkalommal — az a személyiség kapja meg, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért. Emlékeztetett arra, hogy Kiss Ernő huszárkapitány 1825-ben, az első Anna-bálon ismerkedett meg a mulatságot rendező Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nagybirtokos Anna lányával, aki később a gazdag huszártiszt felesége lett. Ezt követően minden évben megtartották a bált — az Anna-naphoz legközelebbi szombaton —, s a reformkorban olyan nevezetes vendégek tisztelték meg a füredi Horváth-házat, mint Széchenyi István gróf, Wesselényi Miklós báró, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály és Jókai Mór. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy Kiss Ernőt, az 1848/49-es szabadságharc tábornokát az aradi vértanúk egyikeként tiszteljük.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az Anna-bál kísérőrendezvényeként rangos kulturális műsorok is lesznek Füreden: már július 22-én, csütörtökön Igen, Anna örök címmel irodalmi est lesz a nemrég felújított és felavatott Vaszary-palotában. Itt nyitják meg a Zsolnai remekművek elnevezésű kiállítást is. Péntek délután lesz a nevezetes szívhalászat a Balatonon, 20 órától pedig a Gyógy téren operagálaestet tartanak Medveczky Ádám Liszt-díjas karmester vezényletével.

A bál utáni vasárnap nagy eseménye a szépségkirálynő és udvarhölgyei sétakocsikázása Balatonfüreden, amely látványos programra mindig több ezer ember kíváncsi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-20: Magazin - :

Milliók ünnepeltek az autópályán

Első becslések szerint hárommillióan vettek részt azon a hatalmas népünnepélyen, amelyet vasárnap rendeztek meg Észak-Rajna—Vesztfáliában, az A 40-es autópálya Duisburg és Dortmund közötti lezárt szakaszán.
2010-07-20: Magazin - :

Volt egyszer egy gyár...

Magyarország egykor volt nagyhírű film- és fotópapír-vállalata, a Kodak- és a Forte-gyár történetét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a Váci Értéktár épületében.