Felmérték a bölöni károkat

2010. július 20., kedd, Riport

Idén első alkalommal Háromszéken is emberéletet követelt a víz, a súlyosan megsérült 51 éves bölöni asszony az orvosok minden erőfeszítése ellenére elhunyt a sepsiszentgyörgyi kórházban.

Hétfő reggel Bölönben felbecsülték a károkat, s egyértelművé vált, sürgősen pénz kell a vasárnapi áradás során tönkrement híd javítására — nyilatkozta György Ervin prefektus. Elmondta, a holnapi kormányülésen beterjesztik az erről szóló határozattervezetet, fontos lenne a gyors döntés, mert kilencven ház, több mint négyszáz ember szigetelődött el.

A betonhidat teljesen újra kell építeni, a megyei építészeti főfelügyelő, Mild Zoltán is megerősítette: megrepedt a tartószerkezet, javítással nem tehető járhatóvá. A kilencven házhoz csak gyalog lehet eljutni, ha megerősítik a töltést, talán szekérrel is, de sem mentő, sem tűzoltó nem tudja megközelíteni ezt a részt. Gond van az alsó betonhíddal is, biztonsági okokból egyik felét lezárták, itt is új tervre lesz szükség, meg kell emelni az építményt.

A vasárnap délutáni áradás első gyors mérlege: 265 gazdaságot, 95 házat árasztott el a felhőszakadás után megduzzadt patak, 300 hektár szántó került víz alá, de megrongálódott két villanyoszlop, így hétfő délelőttig áram nélkül maradt a falu, használhatatlanná vált négy kilométer a Bölön—Bölönpatak útszakaszból. Veszélybe került az óvoda épülete is: a víz annyira alámosta a partot, hogy a következő áradáskor omolhat a mart, és az épület összedől, sürgősen meg kell erősíteni ezt a szakaszt is. Bölönben az elmúlt három hét folyamán ez volt a harmadik, felhőszakadás okozta áradás, vasárnap délután szűk negyven perc alatt négyzetméterenként 25 liter víz zúdult le. (-kas)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-07-20: Riport - Mózes László:

A víz ágyastul felemelte a férjemet, lelkem! (Árvíz után bölönben)

Nincs szó elmondani, mit éltünk át Bölönben a vasárnap délutáni árvíz idején, tehetetlenek voltunk, mentettük az életünket, még most is libabőrös vagyok, ha rágondolok — foglalja össze az átélteket Bucur Hajnalka, a sok száz károsult egyike.
2010-07-20: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Tusványos, a világ közepe

Mert a huszonegyedik tusnádfürdői szabadegyetem közeledtével az sem számítana elrugaszkodottnak, ha a teret és az időt is az évente megszervezett szabadegyetem és diáktábor szerint osztanánk be.