Tusványos, a világ közepe

2010. július 20., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Mert a huszonegyedik tusnádfürdői szabadegyetem közeledtével az sem számítana elrugaszkodottnak, ha a teret és az időt is az évente megszervezett szabadegyetem és diáktábor szerint osztanánk be.

A teret azért, mert a rendszerváltozással egyidős rendezvény Budapesttől Bukarestig, a Székelyföldtől a Partiumig nyúlik, résztvevők, előadók a magyar és a román fővárosból is érkeznek, mindkét olyan helyszínről, amely bennünket különösképpen érdekel, hiszen életünket befolyásoló döntések születnek mind a Victoria-palotában, mind az új magyar országgyűlésben. Az időt pedig azért, mert egyik Tusványostól a másikig látványos átalakulások történnek a politikai, társadalmi, gazdasági helyzetben, így bár sok esetben az arc visszatérő, a tisztség, a minőség változik, elég csak arra gondolni, hogy például Orbán Viktor tavaly még a magyarországi ellenzék vezéreként tartotta meg előadását, idén azonban miniszterelnökként látogathat Tusnádfürdőre.

De nem csak a magyarországi kormányváltás történt a tavalyi rendezvény óta: Romániában hatalomra került az RMDSZ, a megszorító intézkedések vállalásával választóinak akaratával is szembehelyezkedett, és míg egy évvel korábban, az európai parlamenti választások után a magyar összefogás pozitív tapasztalatairól, reményt keltő perspektíváiról lehetett beszélni, mára egyre világosabbá vált: az erdélyi magyar szervezetek együttműködése igencsak döcögős. Az Orbán Viktor vezette új magyar kormány sem tétlenkedett: a nemzetpolitikai rendszerváltozás jegyében fogadták el az állampolgársági törvény módosítását, a nemzeti összetartozás napjáról szóló jogszabályt — a Fidesz hatalomra kerülése azonban az erdélyi magyar politikai viszonyokat is átalakíthatja.

Van, lesz tehát, miről beszélni Tusnádfürdőn, mert a megannyi változás dacára a bálványosi folyamat állandó motívumai közé éppenséggel a párbeszéd, közös ügyeink megtárgyalása, az egymás dolgai iránti kíváncsiság tartozik. És ezzel, no meg a nyílt lapokkal válhat néhány napra a világ közepévé Tusványos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-20: Riport - :

Felmérték a bölöni károkat

Idén első alkalommal Háromszéken is emberéletet követelt a víz, a súlyosan megsérült 51 éves bölöni asszony az orvosok minden erőfeszítése ellenére elhunyt a sepsiszentgyörgyi kórházban.
2010-07-20: Közélet - Csinta Samu:

Országos átlag alatt (Címzetes pedagógusi vizsga)

Az előzetes, nem végleges állás szerint Háromszéken az 593, címzetes pedagógusi állásért vizsgázó 27 százaléka, azaz 115 pályázó teljesített hetes érdemjegy fölött.