Hírbörze

2010. július 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Százszázalékos finanszírozás

A monitorizáló bizottság jelentős könnyítéseket hagyott jóvá a regionális alapok igénybevételének tekintetében. Így a kisvállalatok fejlődését segítő program keretében a jövőben nem igénylik a felhasználó anyagi hozzájárulását a kérések finanszírozási költségeihez. Ennek következtében az odaítélhető támogatás száz százalékra emelkedik, de nem haladhatja meg a 200 000 eurót. A döntést a gazdasági válság körülményeivel, illetve a pénzügyi alapokhoz való hozzáférés könnyítésének szükségességével indokolták. Hasonló célú könnyítés, hogy a továbbiakban az elbíráláskor elegendőnek tekintik a legutóbbi év nyereségi mérlegének bemutatását.

Dacia, a fő exportcikk

Idén 330 000 gépkocsit készülnek összeszerelni a mioveni-i Dacia-gyárban, ami megközelíti a maximális termelési kapacitást. A szerelősorról legördülő autók 90 százalékát külföldön értékesítik. A Dacia modelljei közül a kivitel tekintetében a Dustert csupán a Sandero előzi meg. Az előbbinek Franciaország és Németország a fő piaca. Az első negyedévben Franciaországban 64 287, Németországban 17 107, Olaszországban pedig 13 755 autó talált gazdára. Az új zászlóshajó, a Duster esetében a jelenlegi óránkénti 20 gépkocsiról októberben 25-re, a jövő év elején pedig 35-re akarják növelni a termelést. A keresletre jellemző, hogy jelenleg mintegy fél évet kell várakozniuk azon nyugat-európai ügyfeleknek, akik Dustert szeretnének vásárolni. A Duster külföldi eladásainak értéke idén minden bizonnyal eléri az 1,5 milliárd eurót, ami Románia teljes exportjának 5 százalékát jelenti.

Leminősített Írország

Leminősítette Írország kormánykötvény-adósi osztályzatát a Moody’s Investors Service az euróövezeti tagország romló gazdasági kilátásaira hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő szerint az ír kormány pénzügyi ereje jelentősen csökkent, a bankrendszer megsegítéséből fakadó kötelezettségei pedig egyre nagyobbak, miközben a gazdaság növekedési lehetőségei romlanak. A Moody’s Aa1-ről Aa2-re módosította Írország szuverén adóskockázati besorolását. A legmagasabb Aaa minősítést áprilisban vonta meg Írországtól az intézet. Írország adóskockázati besorolása még így is két fokozattal jobb, mint Portugáliáé (A1) vagy Görögországé (Ba1). Az indoklásban a Moody’s kiemeli, hogy 2008 óta folyamatosan csökken a hazai össztermék (GDP), és zuhannak az adóbevételek, a GDP-arányos államadósság pedig a világméretű gazdasági válság előtti 25 százalékról tavaly év végéig 64 százalékra szökött fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-07-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

A feltörekvők miatt javulnak a világgazdasági kilátások (Világgazdasági elemzés)

Az európai szuverén adósságválság hatásai ellenére javulnak a világgazdaság idei növekedési kilátásai, de a fő hajtóerőt a legnagyobb felzárkózó gazdaságok adják, amelyek növekedési üteme az idén várhatóan csaknem négyszeresen haladja meg a vezető ipari gazdaságokét.
2010-07-21: Magazin - József Álmos:

A közvilágítás kezdetei (Sepsiszentgyörgy képekben)

Ma, amikor Sepsiszentgyörgy lakossága egyemberként üdvözli a belvárosban felszerelt ízléses lámpaoszlopokat, s ezzel együtt nem csak a megújult közvilágítást, hanem a látványszennyező huzaltenger, a régi oszlopokról itt-ott lelógó, feltekert kábelek eltüntetését, nézzük meg, milyen is volt, hogyan alakult, fejlődött városunk közvilágítása anno…