Világgazdasági elemzésA feltörekvők miatt javulnak a világgazdasági kilátások

2010. július 21., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az európai szuverén adósságválság hatásai ellenére javulnak a világgazdaság idei növekedési kilátásai, de a fő hajtóerőt a legnagyobb felzárkózó gazdaságok adják, amelyek növekedési üteme az idén várhatóan csaknem négyszeresen haladja meg a vezető ipari gazdaságokét.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings Londonban kiadott félévzáró globális áttekintése az eddigi 2,8 százalékról 3,1 százalékra javította az idei év egészére szóló világgazdasági növekedési előrejelzését. A Fitch szerint a globális növekedés egyik motorja a négy legnagyobb felzárkózó gazdaság — Brazília, Oroszország, India és Kína (angol rövidítéssel a BRIC-országok) —, amely együttes átlagos növekedési ütemét 2010-ben a cég 8,1 százalékosra valószínűsíti a tavalyi 4,4 százalékos GDP-plusz után. A Fitch Ratings a legnagyobb fejlett ipari hatalmak csoportjában — az Egyesült Államokban, az euróövezetben, Japánban és Nagy-Britanniában — idén átlagosan 2,2 százalékos növekedést vár a tavalyi 3,6 százalékos visszaesés után.

Túlzott aggodalmak?

Az elemzés szerint a szuverén adósságpiac kilengései ellenére a világgazdaság egészének makroháttere szilárd, a nagy fejlett ipari gazdaságok az idei első negyedben már a negyedik egymás utáni negyedéves növekedésüket produkálták. A Fitch Ratings elemzői ,,eltúlzottnak" tartják azokat a piaci aggodalmakat, hogy a megindult költségvetési konszolidációs folyamat a legnagyobb iparosodott országok csoportjának egészét az idén visszasodorhatja a recesszióba. Jóllehet, több euróövezeti ország, köztük Németország, jelentős költségvetési megszorító intézkedéseket jelentett be, ezeknek az intézkedéseknek a zöme azonban az idén még nem lép hatályba — áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint azonban 2010 után a költségvetési szigorításból adódó, lefelé ható kockázatok már valóban erősödni fognak, mivel a legtöbb nagy gazdaság 2011-ben kezdi a konszolidációs programokat. Ezeket is azonban csak fokozatosan vezetik be, és eltart majd egy ideig, mire a fogyasztásra gyakorolt hatásuk jelentkezik.

A Fitch Ratings mindent egybevetve 2011-ben 2,9 százalékos világgazdasági növekedésre számít, vagyis valamelyest alacsonyabb üteműre az idei évre jósolt 3,1 százaléknál. A cég korábbi saját prognózisához képest is gyengítette kissé a jövő évre adott globális növekedési jóslatát, amelyre az előző hasonló helyzetértékelésben még 3,0 százalékos előrejelzés szerepelt.

A világátlagon belül a BRIC-csoport átlagos növekedése jövőre is kiemelkedő lesz, a hitelminősítő várakozása szerint 7,5 százalékos. A leggyengébb teljesítményt nyújtó térségek között lesz ugyanakkor az euróövezet, ahol a Fitch az idén mindössze 1,0 százalékos, és a jövőre is csak 1,6 százalékos növekedést vár. A cég visszavette az euróövezeti jegybank (EKB) kamatszintjére adott előrejelzését is: most már csak 1,25 százalékig emelkedő valutauniós kamatszintet vár jövőre az eddigi 1,5 százalék helyett.

Kamatszigorítás később

Más nagy londoni házak még későbbre várják az euróövezeti kamatszigorítás kezdetét. Az Economist Intelligence Unit (EIU) — a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége — júliusra szóló legújabb világgazdasági prognózisában azt jósolta, hogy az euróövezeti pénzügyi bajok miatt az EKB egészen 2012 harmadik negyedéig nem nyúl hozzá alapkamatához. A kamatszint 2013-ban is csak három százalékon tetőzik, és 2014 egészében ezen a szinten marad — áll az elemzésben. Az EIU eddig négyszázalékos EKB-kamatszintet jósolt a 2014-ig tartó előrejelzési időszak végére. A cég szerint az amerikai Federal Reserve mindazonáltal már 2011 második felében hozzákezd a pénzügy-politikai szigorításhoz. Ez azt jelenti, hogy az amerikai és az euróövezeti kamatkülönbözet mindinkább a dollár javára tolódik el — írták az EIU elemzői.

A cég jövőre, egész évi átlagban 1,19 dolláros euróval számol, és a 2011—2014-es előrejelzési időszak végéig is 1,20 dollár körül mozgó euróárfolyamot valószínűsít. A ház jelentősen gyengítette az idei évre szóló átlagos euróárfolyam-előrejelzését, az eddigi 1,30 dollárról 1,25 dollárra. (mti)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-07-21: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Betegjelentési kötelezettségek (Megszabott órarend szerint ellenőrzik a betegállományban lévőket)

Szokatlan új terheket ró a munkaadókra és munkavállalókra egyaránt a betegállományba vonulás, illetve az azután járó illetmények odaítélése terén. A jövőben mindkét félnek tájékoztatási kötelezettsége lesz az egészségbiztosító-ház felé.
2010-07-21: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Százszázalékos finanszírozás
A monitorizáló bizottság jelentős könnyítéseket hagyott jóvá a regionális alapok igénybevételének tekintetében. Így a kisvállalatok fejlődését segítő program keretében a jövőben nem igénylik a felhasználó anyagi hozzájárulását a kérések finanszírozási költségeihez. Ennek következtében az odaítélhető támogatás száz százalékra emelkedik, de nem haladhatja meg a 200 000 eurót. A döntést a gazdasági válság körülményeivel, illetve a pénzügyi alapokhoz való hozzáférés könnyítésének szükségességével indokolták. Hasonló célú könnyítés, hogy a továbbiakban az elbíráláskor elegendőnek tekintik a legutóbbi év nyereségi mérlegének bemutatását.