MagaslesA nép barátja

2010. július 21., szerda, Közélet
Az elmúlt napokban, a nyári uborkaszezonban ― amikor többnyire árvízi katasztrófák és közúti balesetek sokkoló hírei borzolják a kedélyeket ― többször láthattuk Diaconescu tévécézárt, Románia önjelölt elnökét, a nép barátját, amint üldöztetéseiről nyilatkozik, s valóságos vagy képzelt összeesküvés-elméleteket kreál az ellene folyó eljárást egy politikai összeesküvés részeként tüntetve fel.

Kiderül, hogy a házkutatásoknak és fogva tartásának oka egy Elena Udrea-kazetta volt ― a miniszter asszony grandiózus terveiről beszélt, s ezek a tervek sérthetik mások érdekeit (?) ―, amelyet azonban a házkutatások során, a ,,szakemberek" nem találtak. A háttérben a hatalmon lévő párt korifeusai, Berceanu, Videanu, Blaga áll, de Diaconescu rendkívüli körültekintésről téve tanúbizonyságot, nem zárja ki Emil Boc kormányfő szerepét sem. Elmondta, hogy felhívta Traian Băsescut, s nyílt és kérlelhetetlen proletár őszinteséggel ― amely a Nép Televíziójában folyó műsoraiban is, magánéletében is jellemzi a nép barátját ― megkérdezte tőle, hogy ő rendelte-e el az ellene folyó vizsgálatot, mire az elnök joviálisan tagadta ezt. ,,Úgy mutatkoztam be ― mondja szerényen a nép barátja ―, mint Románia következő elnöke." ,,Ha a héten lennének a választások ― nevetett Traian Băsescu ―, lenne is esélyed." Így is lesz, Diaconescu érzi a szelet, ő a népet képviseli, programjában megszüntetné a hírszerző szolgálatot, egyszerűsítené az adókat, és megteremtené a román pénzügyi paradicsomot, ahol mindenki jól élne, legfőképpen a nép. És így tovább. Megállíthatatlanul áradt a blabla, a halandzsa, az ellenőrizhetetlen állítások tömkelege, akár a haza vizei, ahogyan azt a halhatatlan munkatársának bizonyos nézők körében oly népszerű O tévéjében megszokhattuk. S ne feledjük, ebben a stúdióban, ahol félbolondok, vallási megszállottak, jósok, varázslók, maffiózók üldögélnek, megfordultak hazánk nagyjai is, Traian Băsescu, Emil Boc, Elena Udrea... A nép barátja tehát némi joggal hivatkozhat rá, hogy ismer mindenkit, jóban van mindenkivel, bárkit bármikor felívhat világbíró mobilján, ő aztán igazán tisztában van mindennel, s ha ő egyszer kinyitja a száját... Egész akciósorozata, mint műsorai, megtervezettnek tűnik, s csöpög a populizmustól. Ámde Abszurdisztánban élünk, az érintettek hevesen reagálnak, noha az egyetlen helyes magatartás az lett volna, ha rá se rántanak a nép barátja sültelen s valószínűleg minden alapot nélkülöző fabulálásaira és vádjaira. Videanu miniszter esküdözött, hogy semmi köze az ügyhöz, Emil Boc elmondta, hogy jogászként soha senkinek a letartóztatását nem rendelte el. Etc… Ezzel persze lovat adnak a nép barátja alá, mert a néző, pláne, ha sokadszor hallja ugyanazt, el is hiszi, így tud a kézbilincsből és egész ,,mártíriumából" politikai tőkét kovácsolni. Hogy elnök lesz-e, nem tudni, de ettől mentse meg a jó Isten ezt a sokat szenvedő, az élet csapásait mioritikus türelemmel viselő népet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-07-21: Közélet - :

Băsescu szerint késhet a schengeni csatlakozás

Az igazságszolgáltatás reformjának hiányosságai késleltethetik Románia jövő tavaszra tervezett csatlakozását a schengeni övezethez — véli Traian Băsescu.
2010-07-21: Belföld - :

Hírsaláta

BĂSESCU BECSAPTA EURÓPÁT. A Der Spiegeltől a Daily Telegrafig számtalan nyugat-európai lap arról cikkezik, hogy Traian Băsescu nemzetpolitikája eredményeként több mint egymillió moldovai állampolgár lepi el a művelt világot, ha megszerezte a román állampolgárságot. Az unió tagállamai számára nem túl rokonszenves román vezetőről azt írják, hogy becsapta partnereit, s így számtalan EU-n kívüli állampolgárnak ,,a hátsó ajtón besurranva" lehetősége adódik a munkavállalásra. Eddig 120 000 moldovai románnak adtak állampolgárságot, és mintegy 800 000 várakozót regisztráltak. (România liberă)