Băsescu szerint késhet a schengeni csatlakozás

2010. július 21., szerda, Közélet
Az igazságszolgáltatás reformjának hiányosságai késleltethetik Románia jövő tavaszra tervezett csatlakozását a schengeni övezethez — véli Traian Băsescu.

Az államfő sajtótájékoztatón reagált az Európai Bizottság (EB) tegnap közzétett jelentésére. Kijelentette: a jelentés tartalmi szempontból valós megállapításokat foglal magában, ugyanakkor elfogadhatatlan és indokolatlanul kemény az a megfogalmazás, miszerint Románia nem tartja tiszteletben az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeit.

Ezt az értékelést a brüsszeli jelentés a magas rangú tisztségviselők, bírák és közhivatalnokok vagyonának ellenőrzésére hivatott feddhetetlenségi ügynökség működéséről szó­ló törvény kapcsán fogalmazta meg. A bukaresti szenátus ugyanis felvizezte az alkotmányellenesnek talált jogszabályt, megnyirbálta az ügynökség hatásköreit, ellehetetlenítette az intézmény hatékony működését. Băsescu elismerte, hogy ez valóban így van, és emlékeztetett arra, ő maga is elégedetlen a jogszabállyal. Ám szerinte a jelentés egyensúlya felborul, ez a téma negatív végkicsengést ad az egész dokumentumnak, és beárnyékolja a reformok terén tett egyéb előrelépéseket. Amiatt is elégedetlenségét fejezte ki, hogy a jelentés kitér a közbeszerzési pályázatokra, és elmarasztalja Bukarestet ezek átláthatatlansága miatt. Az EB Románia 2007-es EU-csatlakozása óta követi figyelemmel az igazságszolgáltatás állapotát, amely nem felel meg az európai normáknak. Băsescu azt javasolta, hogy a parlament mielőbb fogadja el a feddhetetlenségi ügynökség működését szabályozó törvényt, akárcsak a jelentésben említett másik két jogszabályt, amelyek szintén a hatékonyabb igazságszolgáltatást segítik elő. Bejelentette: az alkotmány biztosította lehetőségével élve, rendkívüli ülésszakra hívja össze a parlamentet, ugyanis a három törvény megfelelő formában való elfogadásával Románia elkerülheti a schengeni csatlakozás elhalasztásának veszélyét.

Traian Băsescu úgy véli, az EB jelentése alapvetően igazságos a technikai helyzetről, de ,,nem kiegyensúlyozott bizonyos politikai értékeléseket" illetően.

Az Európai Bizottság tegnap tette közzé az Együttműkö­dési és Ellenőrzési Mechanizmus létrehozása óta a negyedik jelentését; a dokumentumban az igazságügy működését elemzik, és néhány sürgős intézkedést javasolnak. Az EU kormánya azonnali intézkedéseket vár Romániá­tól a korrupcióellenes harcban, sürgeti az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség működését szabályozó törvény kijavítását, a nagykorrupciós ügyekben kiszabott büntetések követését, a teljes átláthatóság alkalmazását a közbeszerzések terén. A jelentés elismeri, hogy történtek előrelépések, de fontos hiányosságok is észlelhetőek, az ANI-törvény mó­dosítása pedig komoly visszalépést jelent. A parlament által elfogadott változások lehetetlenné teszik a nyilatkozatok és a valóság közötti ellentmondások megbírságolását és a tisztségviselők mandátuma alatt szerzett vagyonának ellenőrzését, állítják az EB hivatalosságai, akik szerint felül kellene vizsgálni a Legfelső Íté­lő és Semmítőszék hatáskörét is, és növelni a Bírák Országos Intézetének szerepét — egyúttal pedig figyelmeztetnek a kormány és a parlament felelősségére. Az EB 2011 nyarán tesz közzé újabb jelentést a romániai igazságügyről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-07-21: Közélet - Váry O. Péter:

Karitatív szúnyogirtás

Sokáig úgy látszott, megszakad az immár évek óta tartó, nem fölösleges szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön. Eleinte egy ploieşti-i cég járta a várost nyári estéken, vastag csőből füstöt fújva, s ha a lakók akkoriban fölösleges pénzkidobásnak tartották tevékenységüket, meg kellett győződniük: a szúnyogok az évek múltával egyre kevésbé zavarnak.
2010-07-21: Közélet - Bogdán László:

A nép barátja (Magasles)

Az elmúlt napokban, a nyári uborkaszezonban ― amikor többnyire árvízi katasztrófák és közúti balesetek sokkoló hírei borzolják a kedélyeket ― többször láthattuk Diaconescu tévécézárt, Románia önjelölt elnökét, a nép barátját, amint üldöztetéseiről nyilatkozik, s valóságos vagy képzelt összeesküvés-elméleteket kreál az ellene folyó eljárást egy politikai összeesküvés részeként tüntetve fel.