Tele cigarettacsikkel az olasz tengerpart

2010. július 21., szerda, Magazin

Az olasz tengerpartok tele vannak napozókkal, fürdőzőkkel — és cigarettacsikkel. A strandokon minden este összeszedik a szemetet, a napernyők és kabinok közötti homokot pedig speciális gépekkel átszűrik.

Az összegyűjtött hulladék majdnem egyharmada mérgező cigarettavég. A homokban maradó csikkek szétomlanak, a lebomláshoz 1—5 év kell. Egyetlen csikkben 4,5 gramm nikotin marad, vagyis évente 320—350 tonna nikotin jut a tengerparti környezetbe. A dohánytermékek füstjében rejlő radioaktív polónium-210-ről és az összes többiről nem is beszélve — sorolta a tengerpartok tisztaságát és a vakációzók egészségét veszélyeztető mérgek listáját az olasz sajtó.

A Corriere della Sera külön cikkben gyűjtötte csokorba az olaszok által nyaralás közben leggyakrabban elkövetett bűnöket. Arra az eredményre jutott, hogy a tengerparton kikapcsolódó olaszok leginkább dupla sorban szeretnek parkolni (34,5 százalékuk), és képtelenek odafigyelni arra, hogy az utcán, a parkokban, a strandokon az arra kijelölt gyűjtőkbe dobják a cigarettacsikket. A Földközi-tengerben úszó szemét 37 százaléka cigarettamaradék — szerepelt abban a jelentésben, amelyet az olasz képviselőház még tavasszal készített.

Hiába a vészjósló adatok és figyelmeztető felhívások, országos szintű konkrét lépés még idén nyáron sem született. A parlament kormánypárti és ellenzéki képviselői még májusban közösen kezdeményezték, hogy 500 euróval (több mint 2000 lejnyi összeggel) büntessék a csikk eldobását, ennek ellenére egyedül néhány észak-olasz város — Trento, Varese, Erba, Parma, Padova — polgármestere intézkedett, 300 eurós bírsággal sújtva azokat, akik a földön nyomják el a csikket. Még bátrabbnak bizonyult a déli Salerno melletti Pollica Acciaroli, ahol ezer eurós büntetést vezettek be, és a kisváros trafikjait, dohányboltjait arra kötelezték, hogy minden cigarettát vásárlónak adjanak el zsebhamutartót is. Az apró szelencére emlékeztető hamutartókat már az olasz tengerpartokon is árulják, néhány strandon ingyen osztják.

Csak Rómában évi 1,7 milliárd csikket dobnak el az utcán, egész Olaszországban pedig évi 72 milliárd darabot.

Sárközy Júlia

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-07-21: Magazin - :

Gazdagodott az orosz politikai humor

Újabb színárnyalattal, a technika iránt érdeklődő Dmitrij Medvegyev orosz elnök Twitter-oldalának gunyoros változatával gazdagodott az orosz politikai humor, az elnöknek azonban nem áll szándékában elnémítani a Kreml nevével visszaélő oldalra írogatókat.
2010-07-21: Magazin - :

Keith Richards könyve robbanthat

Robbanthatja a Rolling Stonest a banda gitárosa, Keith Richards most elkészült könyve, amely az első értesülések szerint enyhén szólva nem kíméli Sir Mick Jaggert, az együttes frontemberét.