21. Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábor„Székely pengővel” a válság ellen

2010. július 22., csütörtök, Közélet

Egyelőre nincs okunk derűlátásra a gazdasági válságból való kilábalást illetően. Lehetőségek léteznek ugyan, de sem Romániában, sem Magyarországon nem alkalmazták, illetve használták ki ezeket — nagyjából ez volt a végkicsengése az EU és a nemzeti gazdaságok — béklyó vagy kitörési lehetőség a válságból című beszélgetésnek, amelyen a ,,székely pengő" és a lokálpatriotizmus is szóba került.

Becsey Zsolt, a magyar nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint az EU tagállamainak nagyobb fokú szolidaritásról kellene tanúbizonyságot tenniük a gazdasági válságban. Hangsúlyozta: az állam szerepe sem elhanyagolható, úgy tűnik, véget ért az a korszak, amikor a gazdasági életbe minimális állami beavatkozást hirdettek. A kis- és közepes vállalkozások támogatásáról, az unión belüli saját belső piac kialakításának szükségességéről beszélt a magyar államtitkár. Mendelényi Dániel, a Siemens képviselője a magyar vállalkozások portfóliószerű együttműködését szorgalmazta mint az exportfejlesztés egyik mozgatórugóját, Szakács Tibor, a hitelbiztosítási intézet képviselője arról beszélt: újra kell gondolni az exportpolitikát, hiszen az unión belül számos országban érvényt szereznek a protekcionista politikáknak.

Románia költségvetésében a bevételi oldalt tekintve liberális elképzelés érvényesül, az adókulcsok alacsony szintűek, így a bevételek aránya alig harminc százalék körüli a nemzeti össztermékhez viszonyítva, a kiadási oldal azonban baloldali szemléletet tükröz, a bérekre, nyugdíjakra, szociális juttatásokra sokat áldoz az állam, és ez a strukturális deficit béklyóként működik a gazdasági válságból való kilábalási törekvések során — fejtette ki Juhász Jácint, a Babeş—Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karának dékánhelyettese. Romániának jelenleg a legfontosabb exportterméke a munkaerő, de az oktatási rendszer nem hatékony, így ez sem versenyképes az európai piacokon. A kitörési lehetőségek közé sorolta az uniós alapok lehívását, a strukturális deficit kiküszöbölését. A kis- és közepes vállalkozások helyzetét ecsetelte előadásában László János vállalkozó, az EMNT székelyföldi régió-elnöke, aki egyebek mellett a gazdasági autonómiát, a fejlesztési régiók átszervezését, a kisvállalkozások támogatását, a költségek csökkentését javasolta.

Felvetődött a lokálpatriotizmus szerepe is a gazdaság megerősítésében, de még a helyi fizetőeszköz — az ad-hoc született megnevezés szerint ,,székely pengő" — ötlete is: Juhász Já­cint és Becsey Zsolt egyébként lát is ebben fantáziát, hiszen a székelyföldi közösség lokálpatriotizmusa adott. (farcádi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-07-22: Közélet - Farcádi Botond:

Önálló magyar egyetem — de hogyan? (21. Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábor)

A célt — az önálló magyar állami egyetem létrehozását — tekintve úgy tűnik, egyetértés van az erdélyi magyar felsőoktatási vezetők között, de a megvalósítást illetően igencsak eltérőek a vélemények.
2010-07-22: Közélet - :

Kihantolták a diktátor házaspárt

Tegnap reggel a nyilvánosság kizárásával hantolták ki Nicolae Ceauşescu volt kommunista diktátor és felesége, Elena Ceauşescu földi maradványait azokból a sírokból, ahová huszonegy évvel ezelőtt titokban eltemették őket.