Kihantolták a diktátor házaspárt

2010. július 22., csütörtök, Közélet

Tegnap reggel a nyilvánosság kizárásával hantolták ki Nicolae Ceauşescu volt kommunista diktátor és felesége, Elena Ceauşescu földi maradványait azokból a sírokból, ahová huszonegy évvel ezelőtt titokban eltemették őket.

A bukaresti Ghencea temetőben két szomszédos sír keresztjén a Nicolae és Elena Ceauşescu neve szerepel, de a temetői iratok szerint két tábornok felesége nyugszik ott. Az exhumálást több évvel ezelőtt kérte a házaspár két gyermeke, akik DNS-vizsgálat segítségével szeretnének megbizonyosodni arról, hogy valóban szüleik fekszenek a sírokban.

A Ceauşescu házaspárt rögtönítélő bíróság döntése nyomán végezték ki 1989 decemberében, a hazai forradalom idején. A kivégzésükről döntő személyek 1989. december 30-án temették el őket, de erről semmilyen hivatalos papír nem készült. Vladimir Beliş, a Törvényszéki Orvostani Intézet volt igazgatója azt nyilatkozta, hogy Victor Athanasie Stănculescu tábornok kérésére öt nappal a kivégzés után, 1989 december 30-án aláírta a Ceauşescu házaspár halotti bizonyítványát anélkül, hogy látta volna a holttesteket. Az akkori törvények szerint minden kivégzésnél jelen kellett lennie egy törvényszéki orvosnak, a halál beálltát igazoló dokumentumokat azonban két katonaorvos írta alá Beliş előtt. A halál okaként a lelövés, külső és belső vérzés szerepelt.

Nicolae és Elena Ceauşescu házasságából három gyermek született, Valentin (1948—), Zoe (1949—2006) és Nicu (1951—1996). Valentin és az akkor még életben lévő Zoe több évvel ezelőtt indított pert a román állam ellen, hogy megtudják végre szüleik pontos sírhelyét, mert csak így válik lehetségessé a kihantolás. A bírósági tárgyalás során a védelmi minisztérium nem tudta bizonyítani, hogy a házaspár nyugszik a nevezett bukaresti sírokban, és azzal érvelt, hogy a temetői iratokban szereplő személyek nem is léteztek soha. Emellett a kivégzésről döntő személyek egy ideig titokban akarták tartani a sírok helyét, mert tartottak attól, hogy a forradalom áldozatainak hozzátartozói megrongálják azokat. A bíróság az utódoknak adott igazat, s június elején négyéves pereskedés után Valentin Ceauşescu és Mircea Oprean (Zoe férje) kapta meg a sírok feletti használati jogot. Az exhumálás három órát tartott, több törvényszéki orvos jelenlétében. A DNS-vizsgálatok hat hónapig is eltarthatnak, ha a föld nedves és savas volt — közölte Dan Dermengiu, a Törvényszéki Orvostani Inté­zet jelenlegi vezérigazgatója. Mircea Oprean a kihantolás után már úgy vélekedett, hogy valóban a volt államvezetők feküdtek a koporsókban, látta Nicolae Ceauşescu golyók lyuggatta kabátját és nadrágját. Oprean úgy véli, a házaspárt nem keresztény szertartás szerint földelték el, a család szándéka szerint újratemetik őket, más helyre, de szintén a Ghencea temetőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-07-22: Közélet - :

„Székely pengővel” a válság ellen (21. Tusványosi Szabadegyetem és Diáktábor)

Egyelőre nincs okunk derűlátásra a gazdasági válságból való kilábalást illetően. Lehetőségek léteznek ugyan, de sem Romániában, sem Magyarországon nem alkalmazták, illetve használták ki ezeket — nagyjából ez volt a végkicsengése az EU és a nemzeti gazdaságok — béklyó vagy kitörési lehetőség a válságból című beszélgetésnek, amelyen a ,,székely pengő" és a lokálpatriotizmus is szóba került.
2010-07-22: Közélet - Bogdán László:

A felnyitott sír (Magasles)

Tegnap reggel Zoe Ceauşescu férje, Mircea Oprean kérésére kihantolták a Ceauşescu házaspár sírját a Ghencea úti temetőben.