MagaslesA felnyitott sír

2010. július 22., csütörtök, Közélet
Tegnap reggel Zoe Ceauşescu férje, Mircea Oprean kérésére kihantolták a Ceauşescu házaspár sírját a Ghencea úti temetőben.

Sor kerül a csontvázak DNS-vizsgálatára, s ez egyszer és mindenkorra eldöntheti a húsz éve kerengő hiedelmet, miszerint tényleg a diktátor házaspár csontjai nyugszanak-e a sírban, ugyanis egyesek — most eldől van-e a feltételezéseknek reális alapjuk — úgy vélik, hogy nem, a Ceauşescu házaspárt másutt földelték el. Most nem akarjuk az egész lidércnyomásos, horrorba illő legendáriumot feleleveníteni, de sok a kérdőjel. Oprean, aki felesége utolsó kívánságát teljesíti, arról is beszélt, ha nem bizonyosodik be, hogy felesége szüleinek csontjai nyugszanak a sírban, a román államnak felelnie kell. Különben is perrel fenyegetőzik, szerinte Iliescut, Gelu Voican Voiculescut, Petre Romant és a többi összeesküvőt be fogja perelni a gyilkosságért. Mindez megint és újult erővel, húsz évvel a forradalom után, felveti azt a széles körben elterjedt szcenáriót — Abszurdisztán az összeesküvés-elméletek szülőföldje —, miszerint 1989 decemberében nem is volt forradalom, összeesküvés történt, ezért is siettek olyan nagyon az államcsíny vezetői félreállítani és kivégezni Ceauşescut és feleségét. Ez a nézet a román nép történetének egyik leghősiesebb cselekedetét kérdőjelezi meg, primitív módon, ugyanis tény, hogy azokban a napokban száz- és százezrek mentek ki az utcára, követelve a diktátor távozását, életüket kockáztatva. Ne feledjük: azokban a napokban Temesvárott még lőttek. Az is tény viszont, hogy a forradalom paravánját maga elé húzva az Iliescu vezette csoport villámgyorsan átvette a hatalmat. Sok itt még húsz évvel az események után is a kérdőjel, a rejtély, a talány, és mit tagadjuk, a tények elferdítése, az igazság eltagadása, a hazudozás… De ez már, noha érthetően izgatja a közvéleményt, történelem, és a rejtélyek kibogozása — kik voltak a terroristák?, elkerülhetőek lettek volna-e a vérengzések? stb. — a történészekre tartozik. A diktátor házaspár kivégzését is sokan elhamarkodottnak, törvénytelennek tartják. Lehet, hogy a târgoviştei rögtönítélő bíróság sietett ,,kissé", de azt se feledjük, erre meg is volt minden okuk, amíg Ceauşescu élt, várható volt az is, hogy hívei (és tagadhatatlan, nagy számban voltak!) tovább harcolnak, s kitör egy hosszú, elhúzódó, töméntelen áldozatot követelő, véres polgárháború... Ha kiderül, hogy mégis a Ceauşescuék csontjai voltak a kihantolt sírban, végre keresztény módon temethetik újra őket. Akkor, a nagy sietségben, mint a kutyákat, kaparták el, ami joggal sértheti a családot és a Ceauşescu-rendszerhez nosztalgikusan viszonyulókat. A többi, ismételjük, már történelem, és az igazság, a teljes és könyörtelen igazság feltárása a történészekre tartozik...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-07-22: Közélet - :

Kihantolták a diktátor házaspárt

Tegnap reggel a nyilvánosság kizárásával hantolták ki Nicolae Ceauşescu volt kommunista diktátor és felesége, Elena Ceauşescu földi maradványait azokból a sírokból, ahová huszonegy évvel ezelőtt titokban eltemették őket.
2010-07-22: Belföld - :

Hírsaláta

AZ ELNÖKI HARAG ÚJ CÉLTÁBLÁJA. Az Európai Bizottságra is megharagudott Traian Băsescu, mert véleménye szerint túl súlyos szavakkal illették a román igazságszolgáltatás eredménytelenségét, és főképp mert azt állították, hogy az ország nem tartotta be a csatlakozáskor tett vállalásait.