Az IMF helyett az EU-val egyezkedne a magyar kormányfőAngela Merkel szigorú volt Orbánhoz

2010. július 22., csütörtök, Világfigyelő

Angela Merkel német kancellár tegnapi berlini tárgyalásaik után emlékeztette Orbán Viktort, hogy az Európai Unió Magyarországtól is elvárja az eurózóna tagjai számára előírt maximális hiányszint betartását. A magyar kormányfő — a kormány eddigi kommunikációjával szembemenve — kijelentette, az IMF-fel már nincs értelme megegyezni, Magyarországnak az EU-val kell megállapodnia.

Magyarország ugyan nem része az eurózónának, de az Európai Unió tagjaként tiszteletben kell tartania az euróövezet költségvetési szabályait, melyek legfeljebb háromszázalékos GDP-arányos hiányt engednek meg a tagállamok számára — mondta Angela Merkel német kancellár tegnap Berlinben Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után. Hozzátette, Magyarország az elmúlt években nagyon erélyes lépéseket tett a deficit lefaragása terén. Merkel jelzése azért fontos, mert az IMF és az EU közös delegációjának múlt hét végi tárgyalásai megállapodás nélkül értek véget. Az eredménytelenség oka a nemzetközi szervezetek szerint az volt, hogy nem látják biztosítottnak azokat az intézkedéseket, amelyek 2011-ben három százalék alá szorítanák a magyarországi deficitet.

Magyarországnak az Európai Unióval kell megállapodnia a költségvetési hiány csökkentéséről, nem az IMF-fel — mondta a Reuters tudósítása szerint a magyar miniszterelnök a Merkellel közös sajtótájékoztatón. Leszögezte, nincs értelme hosszú távú megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal, hiszen a vele kötött hitelkeret-egyezmény októberben lejár. ,,Az unióval kell tárgyalnunk arról, hogy a 3,8 százalékos deficitet jövőre hogyan csökkentjük az elvárt háromszázalékos szint alá. Tárgyalni is fogunk erről, és ehhez igazodva készítjük el a jövő évi büdzsét" — mondta Orbán Viktor. A Reuters szerint Orbán kijelentette, Magyarország világbajnok teljesítményt nyújtott a pénzügyi konszolidációban, de a hírügynökség tudósításából nem derült ki, hogy saját kormánya elmúlt kéthavi vagy elődje, a Bajnai-kabinet teljesítményére — esetleg mindkettőre — gondolt.

Egy hónappal ezelőtt Szapáry György, a kormányfő főtanácsadója még azt közölte, hogy a kormány szándéka a meglevő IMF-megállapodás év végéig való meghosszabbítása, és 2011-re új szerződés kötése. Egy pár nappal később megjelent interjúban azt mondta, az új, ,,elővigyázatossági" hitelkeretből nem akar pénzt lehívni a kormány, az csak a piacok bizalmának megerősítését szolgálná, hogy a magyar állam olcsóbban juthasson kölcsönhöz a külföldi piacokon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-07-22: Gazdaság - Balogh Klára:

Zarándoklat a magyar szó nyomában (11. Lármafa-találkozó)

Munkács vára
2010. június 23—28. között a csíkszeredai Julianus Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, a Cserhalom Művelődési Egyesület, a Cegőtelkei Református Egyházközösség, a Magyarok Székelyföldi Társasága, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, valamint a Rozsnyói Csemadok Területi Választmánya Lármafa-találkozót szervezett.
2010-07-22: Világfigyelő - :

Többé nem mentenek meg nagy cégeket (Barack Obama aláírta a pénzügyi szabályozási reform törvényét)

Megszületett a legfontosabb amerikai fogyasztóvédelmi lépésnek nevezett pénzügyi reform, amellyel a bankok profittermelési lehetőségeit megnyirbálva korlátozni fogják a kockázatos pénzügyi műveleteket.