Nyílt kártyák mögött

2010. július 23., péntek, Máról holnapra

Izgalmas napot éltek tegnap a Tusványos résztvevői. Egy asztal mellett láthatták a két legfajsúlyosabb romániai magyar szervezetet, az RMDSZ-t — első két embere, Markó Béla és Kelemen Hunor révén —, valamint Tőkés Lászlót.

Utóbbi a maga többdimenziójúságában egymaga intézmény, bár az utóbbi hónapokban erőteljes igyekezet tapasztalható, hogy szervezetet is építsenek mögéje. Történés nem nagyon volt, mindenki hajtogatta a magáét, illetve a romániai magyarság összefogásának imperatívusza köré gyártott szokásos mondatképződményeket. Aztán rövidesen robbant a bomba: megérkezett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakmai akkreditációjának híre. Az ezt szentesítő politikai rábólintás pedig már csak formaság, erre Markó Béla miniszterelnök-helyettes ott helyben és személyesen adott biztosítékot a spontánul összerándított ünnepi sajtótájékoztatón.

Egyik szemünk sír, a másik nevet. A 21. Tusványos nyílt lapokat ígért. Talán kissé felelőtlenül, hiszen politikai-gazdasági-geopolitikai kérdésekről teljes nyíltsággal beszélni többnyire az illúziók tartományába tartozik. Tusnádfürdőn azonban örök fiatalok találkoznak, akiknek jól áll az idealizmus, az álmodozás, a tervezgetés — egészen addig, míg vissza nem vedlenek rövidnadrágból öltöny-kiskosztümbe. A Markó—Tőkés-féle semmitmondást követően azonban kicsit erős volt a sapientiás eufória bedobása, még akkor is, ha régóta igényelt hitelesítési aktusról van szó. Előtte ugyanis két megabeszélgetés keretében is igyekeztek nem csak érdekeset, de velőset is mondani az anyaországi és hazai felsőoktatási szakemberek, ám még csak utalás sem történt a Sapientia körül készülő ősrobbanásra. Márpedig nehezen elképzelhető, hogy az illetékesek ne tudtak volna a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Bizottság készülődő döntéséről. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az áhított akkreditálás hírét tudatosan silányították kommunikációs, arculatépítő elemmé egy olyan időszakban, amikor a hazai magyarság reprezentatív képviseletét belülről is kikezdeni látszik a több sebből vérző, felmérhetetlenül népszerűségcsökkentő kormánydöntés-sorozatban való részvétel.

Amúgy a kártyák kiterítve: az RMDSZ-nek és Tőkésnek szüksége van egymásra. A szövetség politikai tőkéje csak Temesvár hősének társaságában versenyképes, a politikai szerepre gyúró Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pozíciója pedig csak viszonylagos szélcsendben erősödhet. Merthogy — legalábbis ahogy Toró T. Tibor fogalmazott a tusványosi sátor alatt — erőteljes nyomás nehezedik az EMNT-re a politikai szerepvállalás terén.

A Sapientia új státusa által átalakított felsőoktatási helyzetről talán azok nyilatkozhatnának, akik belátnak a nyílt kártyák mögé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-07-23: Nyílttér - Sylvester Lajos:

Gólyáink afrikai útját követő kilyéni honvéd (Aalékok a Gyimes-völgyi zászlóalj kitöréséhez)

A labdarúgó-világbajnokság idején ismerkedtünk Dél-Afrikával, és éppen, mikor a vuvuzelák elhallgattak, megszólalt egy másik hang, Fazakas János egykori hazánkfiáé, aki valahol Johannesburg és Pretoria között él, címéül Potchefstroomi egyetemét jelölte meg.
2010-07-23: Közélet - Farcádi Botond:

Együtt, de külön utakon? (A magyar összefogásról Tusnádfürdőn)

Kíméletesen bántak egymással tegnap délután Tusnádfürdőn az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) bálványosi szabadegyetemen megszervezett nyílt ülésének résztvevői, ennek ellenére igen lényeges nézetkülönbségek merültek fel az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői között, különösen az RMDSZ kormányzati részvételét illetően.