Akkreditálták a Sapientiát

2010. július 23., péntek, Közélet

Jóváhagyta a Sapientia EMTE akkreditációját a felsőoktatási intézményeket felmérő szakhatóság — jelentette be tegnap este Tusnádfürdőn Dávid László rektor Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Kató Béla, a Sapientia kuratóriumának elnöke jelenlétében.

„Egy kisebbségi közösség akkor nézhet szembe sikeresen a kihívásokkal, ha jól képzett értelmiségi réteggel rendelkezik, ehhez pedig egyetem szükséges" — értékelte a döntést Markó Béla. Hozzátette: most az RMDSZ-en a sor, hogy a szakmai jóváhagyást követően a kormány, majd a parlament is rábólintson az őszi ülésszakban az akkreditációra. Tőkés László reményét fejezte ki, hogy a parlamenti jóváhagyásra nem kell négy évet várni, mint a Partiumi Keresztény Egyetem esetében, ugyanakkor leszögezte: bár a román hatalom azért engedi szabadjára a magyar magánegyetemek létrehozását, hogy az önálló magyar állami felsőoktatási intézmény létrehozására irányuló nyomást csökkentse, erről a magyar közösség nem tesz le. Mint mondta, a napokban találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki támogatást ígért az intézménynek. Kató Béla szerint a kuratóriumnak a továbbiakban az erős gazdasági háttér megszervezésén kell dolgoznia, amely biztosíthatja az egyetem függetlenségét.

Dávid László rektor lapunknak elmondta: az akkreditáció számos korábbi ígéret teljesítésére teremt lehetőséget, megnyílik az út a különféle pályázatokon való részvételre, de a saját államvizsga lebonyolítása is fontos eredménynek számít.

(Farcádi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1417
szavazógép
2010-07-23: Közélet - Farcádi Botond:

Dávid László: csorbulhat az egyetemi autonómia

Jóllehet a vakáció derekán járunk, a bálványosi szabadegyetem kiemelt témái között szerepel az oktatás ügye. Míg szerdán az önálló magyar állami egyetem megteremtésének lehetőségeiről esett szó, tegnap a Kárpát-medencei oktatás helyzetét járták körül a meghívottak. Dávid Lászlót, a Sapientia EMTE rektorát a készülő új oktatási törvényről kérdeztük
2010-07-23: Közélet - :

Alutus kistérség: megvan a stratégia

Elkészült az Erdővidéket és az Olt mentét felölelő térség fejlesztési stratégiája, ezzel kíván részt venni a LEADER-programban az Alutus Régió Egyesület.