Dávid László: csorbulhat az egyetemi autonómia

2010. július 23., péntek, Közélet

Jóllehet a vakáció derekán járunk, a bálványosi szabadegyetem kiemelt témái között szerepel az oktatás ügye. Míg szerdán az önálló magyar állami egyetem megteremtésének lehetőségeiről esett szó, tegnap a Kárpát-medencei oktatás helyzetét járták körül a meghívottak. Dávid Lászlót, a Sapientia EMTE rektorát a készülő új oktatási törvényről kérdeztük

— Miket tartogat az új oktatási törvény a felsőoktatás terén?

— Az új tanügyi törvény felsőoktatási részében számos pontatlan vagy olyan szabályozás található, amely nem igazán előnyös, különösen a kisebbségi nyelveken oktató egyetemek számára. Nincs szabályozva például, hogy milyen szinten lehet autonómiát szerezni önálló intézményként. A tanszéki, kari szintet szabályozták, de az intézményi nincs megnevezve. Ha például a Sapientia önálló intézményként szeretne működni, fennáll tehát a lehetőség, hogy azt mondják: nincs erre törvényes lehetőség. A bolognai folyamat is megosztotta az oktatókat, számos kérdés megválaszolatlan, például, hogy mi lesz a kettős szakokkal.

— Összességében tehát nem előnyös az egyetemi oktatás számára az új jogszabály?

— Alapvetően két törvénytípus létezik: vagy pontosan szabályoznak minden kérdést, vagy pedig elfogadják a kerettörvényt, és utána következnek a részletes rendelkezések. Ebben az esetben a pontos szabályozásokon múlik majd a tanügyi törvény minősége, várjuk ezeket. Ráadásul sok állami egyetemi vezetőt zavar, hogy a vezetők, a dékán, a rektor nem kötelező módon egyetemi oktató, lehet külső menedzsereket is bevonni. Ez olyan egyesült államokbeli modell, amelynek révén egy testület megválaszthat egyetemi múlt nélküli vezetőt. Ez lehet jó is, de létezik az óriási félsz, hogy mennyiben ismeri majd az egyetemi értékeket, mennyire hagyják az egyetemeket önállóan szerveződni, hiszen eddig az egyetemi autonómia keretében maguk választották vezetőiket.

— Csorbulhat ily módon az egyetemi autonómia?

— Így is lehet értelmezni.

— Melyek a sajátosan magyar felsőoktatási gondok?

— Kifejezetten az önálló intézmény működésének lehetőségéről, szabályozásáról van szó. A régi törvényben megvolt, hogy magánegyetem működhet önálló intézményként. Ez az új szövegben nincs benne. De akkor mit jelent az önálló egyetem? És ha nem az, kik döntenek a beiskolázásról és más ügyekben?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1413
szavazógép
2010-07-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, gyermek, testvér, rokon, jó szomszéd és ismerős,
PÁSZTOR ÉVA
(szül. KÓSA)
életének 43., házasságának 22. évében 2010. július 20-án elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2010. július 23-án 16 órakor helyezzük örök nyugalomra a vártemplomi temetőben.
Részvétfogadás a temetés napján 15 órától.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4235570
2010-07-23: Közélet - :

Akkreditálták a Sapientiát

Jóváhagyta a Sapientia EMTE akkreditációját a felsőoktatási intézményeket felmérő szakhatóság — jelentette be tegnap este Tusnádfürdőn Dávid László rektor Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Kató Béla, a Sapientia kuratóriumának elnöke jelenlétében.