Ha nem lenne Tusványos...

2010. július 24., szombat, Máról holnapra
Farcádi Botond

Amilyen a magyar összefogás — suta, felemás, akadozó —, olyanok a magyar—román kapcsolatok is.

A tusványosi szabadegyetem tegnapi és tegnapelőtti történései legalábbis ezt a következtetést sugallják. Mert hiába hangoztatják vezető magyarországi, romániai és romániai magyar politikusok, micsoda áttörést jelent a két ország kapcsolatában a közös energiapolitikai, mezőgazdasági, gazdasági érdek, hiába az európai néppárti keret, a legfelsőbb politikai szinten az egymásra utaltság, ha mindennek a hétköznapokban semmi nyoma, az együttélést továbbra is letisztázatlan kérdések, múltbeli sérelmek, előítéletek árnyalják be.

Aki csak Smaranda Enache előadását hallgatta, elégedetten konstatálhatta: van értelme a bálványosi szabadegyetemnek, román részről is elhangzanak olyan őszinte megállapítások, amelyekre érdemes lenne odafigyelnie a többségi nemzetnek. De ha azt nézzük, hogy alig akad a Pro Európa Liga társelnökéhez mérhetően nyitott román résztvevő, hogy az elmúlt húsz évben alig gyarapodott a hasonló önkritikával, tisztánlátással mérlegelők száma, és hogy mindez jellemzően civil értelmiségi, nem pedig a döntéshozói kompetenciákkal rendelkező politikusi körökre jellemző, nem sok okunk marad a derűlátásra. Annál is inkább, mert bár valóban a figyelem középpontjába került a tusnádfürdői rendezvény — tegnap a hírtelevíziók élőben közvetítettek a szabadegyetem helyszínéről —, a román média és politikum kétségbeesett próbálkozásokat tett arra, hogy a magyar szélsőségesség melegágyaként tüntesse fel a tábort Tőkés László autonómiáról szóló nyilatkozatai miatt. Smaranda Enache hangja csak az előadósátorig jutott el — hatalmas tapsot is aratott —, a nemzetféltő, szeparatizmust, magyarveszélyt, egyéb őrültségeket rikácsolók azonban túlharsogják ezt, és egész Romániát befogják.

Mintha a 22-es csapdája állna hát elő a tusnádfürdői szabadegyetemen. Ha nincsenek nyílt kártyák, mi értelme a beszélgetésnek, ha meg előkerülnek azok, felzúdulás, nacionalista hőbörgés a válasz. Mégis, az a kérdés: mi lenne, ha még Tusványos sem volna?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-07-24: Irodalom - Mózes László:

Nyelvüket köszörülő székelyek krónikása

Tusványoson tegnap délután mutatták be a székely irodalom legújabb antológiáját: az Iszkiri a guruzsmás berbécs elől című kötet öt szerző — Fekete Vince, György Attila, Muszka Sándor, Orbán János Dénes és Sántha Attila — verseiből, prózájából kínál válogatást. Sántha Attila költő, aki nem csak verseskötetek szerzőjeként, hanem az eddig tizenegyezer példányban elkelt Székely Szótár szerkesztőjeként is ismert, még a könyv megjelenése előtt szászfalusi otthonában beszélt e sajátos literatúráról, a székely szavak eredetéről, s kertészkedéssel töltött hétköznapjairól, ,,boldog nyugdíjas" napjairól.
2010-07-24: Közélet - :

Traian Băsescu felfüggesztését kérik

A szenátusnál kérte a Traian Băsescu államfő felfüggesztéséhez szükséges eljárás megindítását Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt tiszteletbeli elnöke.