Példás népekÜzenet Tusnádfürdőre

2010. július 24., szombat, Közélet

A világháborúk utáni nagy osztozkodásban egyik jelszó volt: POFA BE A NEMZETI ÜGYEKBEN!

Láttuk, amint szétmállott az undorral összeragasztott Jugoszlávia, igaz, rettenetes pusztítás során. Szabadok lettek a szlovének, horvátok, bosnyákok is így-úgy, Montenegró is megkapta valamelyes függetlenségét. És most a hágai Nemzetközi Bíróság rábólintott a más hitű, más vérű, nemzetiségű Koszovó függetlenségére. Azt egyszerűen kikiáltották 2008-ban az ottani, 90 százalékos többségben élő őslakos albánok.

És mi itt tülekedünk magyarokként saját ősi földünkön, Erdélyben, Tusnádfürdőn, szabadegyetemezünk igen helyesen, és fittyegtetünk hol az RMDSZ-nek, hol más pártoknak, szervezeteknek és szövetségeknek, Markónak, aki úgy tapad a román kormányra, mint éhes eb a zárt konyhaajtóra.

A katalánok, baszkok évtizedek óta küszködnek együtt a spanyol uralom s hatalom ellen. Mi tusványoskodunk, miközben elfogy, teljesen kimegy és kihal az erdélyi, egyáltalán: a romániai magyarság.

Ma példa Koszovó.

És mi példát szállítunk arra, hogyan vész ki egy nép Európából a 20., 21. században.

Igen, rémképeket látok, mert rémisztő az, ahogy kiengedte kezéből sorsát az 1920-ban még hárommilliót számláló, ún. ,,romániai magyarság". Rémisztő az, hogy óránként két magyarral kevesebb lesz ezen a földrészen.

És rémülök, amikor ingujjban látom az egymás hátát veregető tusványosi pártvezéreket.

Mi van s mi lesz itt? Tudom. Ki merem mondani, le merem írni itt, most: tudom, mi lesz, azt is tudom, mert látom, hogy Európára s annak uniójára még csatornatisztítást sem bíznék, nemhogy a nemzetek, nemzetiségek, hazájukból kiebrudalt néprészek sorsát.

Pártocskáink élnek, míg meg nem halnak. S ha meghalnak, a széthúzás ördöge újabbakat ellik, ellenségeink röhögő kórusának dicshimnusza mellett.

Nos, ezt üzenem Tusnádnak és Koszovónak.

A példa erejét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-07-24: Közélet - :

Visszacsatolnák Koszovót, büntetnék Tőkést

Románia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, és úgy véli, hogy az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága (ICJ) ,,korlátozott jelleggel" vizsgálta meg az ügyet — derül ki a külügyminisztérium tegnapi közleményéből. Románia szerint az ICJ nem vizsgálta meg, hogy a függetlenséget kimondó nyilatkozat törvényes módon vezetett-e egy új állam létrehozásához, sem azt, hogy a nemzetközi jog feljogosítja-e Koszovót függetlenségének kikiáltására.
2010-07-24: Belföld - :

Hírsaláta

REPÜLŐK TUSNÁD FELETT. Szerdán délután kétszer-háromszor is átrepült a tusnádfürdői völgyön két repülőgép. Pár másodperccel egymás után, mindig ugyanabból az irányból, nagyon alacsonyan szálltak, mintha arra lettek volna kíváncsiak, mi zajlik a táborban. A Manna.ro megkérdezte Albert Tibor polgármestert, kik közlekednek így ebben az üdülővárosban, de ő sem tudott semmit a gépekről, és legalább olyan szokatlannak találta a berepülést, mint a táborozók.